Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Домът на Нефтохимика се превръща в дом на хумора и сатирата

Домът на Нефтохимика се превръща в дом на хумора и сатирата

Домът на Нефтохимика се превръща в дом на хумора и сатирата точно от 19.00 часа днес, когато бургазлии и гости на града ще се насладят на комедийния спектакъл "Муа у тупан". Това съобщиха от Община Бургас.

Домът на Нефтохимика се превръща в дом на хумора и сатирата точно от 19.00 часа днес, когато бургазлии и гости на града ще се насладят на комедийния спектакъл "Муа у тупан". Това съобщиха от Община Бургас.

С тази премиера Младежки културен център Бургас отбелязва своя първи юбилей - 5 годишна творческа дейност, и подарява на всички ценители на изкуството една забавна смесица от хумор, любов и народен шопски диалект, които гарантират много смях и добро настроение. Сюжетът преплита трагикомичните абсурди в нашия личен и обществен живот.


„Муа у тупан" не е някакво завързано френско заглавие, а бъл­гарска комедия за човека и неговия свят или за мухата в тъпана. Известният наш драматург и сценарист Боян Папазов  написа този фарс преди трийсетина години, но той продължава да звучи съвременно, защото авторът майсторски е уловил най-важното от нашата народопсихология. В повече от случаите, човек бъзука като муха в тъпан и е подчинен на най-нисшите си страсти  - „ручанье", пие­нье", „гнявенье" и „тепанье"...

Единици от същия този граовсхи народ, обаче, се противопоставят, търсят, жертват се, наистина обичат, вземат съдбата си в свои ръце и успяват да излязат от тупана! Сатиричното се отмества от една тънка лирична струйка в чепатия български характер, която опитомява проблемите и  ги извисява. Защото бълга­ринът е обречен на Космо­са, на звездите и стои висо­ко по рождение и по ген.

Главният герой, подбуден от своята изгора, тръгва „по свето” - да търси отговорите на трите вечни въпроса: „Кой си ти, от дека идеш и дека , че одиш?” По пътя си среща разнообразни зоологически индивиди – „залупеняци”, „улаветини”, живи „мрътавци” и „измекяри”…

ази комедия – смешавица е забавна, защото с езика на любопитния ни народен шопски диалект, говори за трагикомичните абсурди в  нашия личен и обществен живот…  Чест прави на автора, че не се е задоволил само да осмее кривиците ни чрез фарса и сатирата. То­ва, което стопля и окриля е жизнеутвърждаващата ро­мантична идея, че ние, бъл­гарите, идваме от звездите и нашият път е звезден - сиреч, духовен. Там ни е силата!", казва Румен Велев.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега