Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Доналд Тръмп с вулгарен коментар по адрес на френския президент Макрон

Доналд Тръмп с вулгарен коментар по адрес на френския президент Макрон

Пекин приветства мнението на Макрон относно Тайван.

Президентът на Франция Еманюел Макрон породи полемика сред западните държави и предизвика недоумението на Тайван с изказване, касаещо острова, което той направи в интервю за изданията "Политико" и "Лез Еко". За сметка на това китайците не спират да хвалят, както те казват, добрите идеи на Макрон относно острова. А кандидатът за президентската номинация на американската Републиканска партия Доналд Тръмп, ядосан от всичко това, използва доста вулгарен израз, за да изрази мнението си за позицията на Макрон по тайванския въпрос, обобщава Франс прес.

По време на пътуването си в Китай Макрон заяви пред двете гореспоменати издания, че Европа не трябва да става последовател нито на САЩ, нито на Китай в случай на конфликт относно Тайван. Това негово изказване двете издания публикуваха едва, след като той се върна от визитата си в Китай.

"Тези коментари (на Макрон) са очевидно плод на едно дългосрочно наблюдение и размисъл", отбеляза китайското издание "Глобал таймс", близко до властта в Пекин.

"Някои искат да изградят представата за една фалшива Европа в общественото мнение и да прикрият истинските гласове и интереси на европейците", допълва изданието, известно с понякога доста жлъчните си коментари.

В случай на конфликт, свързан с Тайван, "най-лошото нещо, би било да се мисли, че ние, европейците, ще трябва да сме последователи и да се адаптираме към американския ритъм или към една китайска свръхреакция", заяви Макрон в интервюто и пледира за стратегическа автономия на ЕС.

Това негово мнение бе публикувано от двете издания в момент, в който Китай провеждаше учения в района на Тайван, по време на които симулира целенасочени бомбардировки срещу острова. Думите на Макрон породиха обаче смут на Запад.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обвини Макрон, че "лиже задника" на Китай."Макрон, който ни е приятел, сега лиже задника на Китай", заяви Тръмп с неподправения си стил на изказ в интервю за "Фокс нюз".

"Сега светът е полудял, взривява се от всякъде и САЩ нямат никаква дума по въпроса", допълни той. 

За разлика от него администрацията на Джо Байдън в понеделник заяви, че САЩ поддържат изключителни двустранни отношения с Франция, а Елисейският дворец каза, че Европа трябва да може да прави така, че нейният глас да се чува. 

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин изтъкна, че "някои страни не искат да видят как други стават независими и автономни. Напротив тези страни се опитват винаги да подчинят другите на своята собствена воля". Той не спомена конкретни държави, но това бе разтълкувано като намек, че той визира САЩ.

Мнението на Макрон "е блестящо решение, защото то изразява едно противопоставяне на една нова Студена война", заяви китайският журналист Чън Вейхуа, кореспондент в Брюксел на англоезичното китайско издание "Чайна дейли".

"Идеите на Макрон са много добри", казва потребител в китайската социална мрежа "Вейбо". "Арогантността на Европа и нейното бездействие в продължение на много години я докараха до състояние на крайна стратегическа пасивност пред САЩ", допълва той.

Макрон беше посрещнат миналата седмица в Китай като истинска звезда. Китайските медии не пропуснаха да изтъкнат как е бил посрещнат там той с всички полагаеми се почести от китайския президент Си Цзинпин.

"Нереалистично е да се мисли, че Франция ще застане на страната на Китай в случай на конфликт със САЩ", предупреди обаче влиятелният анализатор Ху Сицзин, бивш главен редактор на "Глобал таймс" и водещ глас на китайския национализъм. "Европа и САЩ имат общи ценности и са свързани чрез НАТО", допълни той.

От своя страна представителят на Тайван във Франция заяви днес, че "Тайван има нужда от Франция" и изтъкна, че на всяка страна е отредена роля, която да изиграе, за да се предотврати война с Китай."Франция има значение в региона. Това е една страна от Индо-Тихоокеанския регион", каза пред френското радио "Класик" тайванският представител Чъчун Ву. Това мнение той изрази в отговор на полемиката, породена от думите на Макрон.

"Всички тези реакции показват колко важен е гласът на Франция за стабилността и мира в региона", подчерта той. "Надяваме се, че Франция може да изиграе още по-позитивна роля и да се ангажира още повече", добави тайванският представител.

Той подчерта, че това не означава обезателно активно участие във военен план. "Ние не сме наивни, ние не се надяваме, че Франция ще прати армия в Тайван, че Франция ще даде живота си за Тайван", но допълни, че има различни начини за Франция да изрази подкрепата си. Той цитира като пример войната в Украйна. Там Франция изпраща гаубици "Цезар", докато Тайван престана да изнася полупроводниците си в Русия, като по този начин и двете страни изразиха подкрепата си за Киев.

"Една от причините за войната в Украйна е, че никой не вярваше, че ще има война. В Тайван всички вярват, че ще има война, следователно война няма да има", допълни дипломатът.

Според него освен това фактът, че Макрон не е обявил публично, че е дискутирал някои деликатни въпроси със Си, като например Тайван, не означава, че такива обсъждания между двамата не е имало. 

Дипломатът припомни, че предизвикателството за Тайван произтича от това, че е на първа линия в защитата на демокрацията пред една ос на авторитарните страни.

"В основата си Китай се страхува от свободата и демокрацията, които функционират много добре. И заради това Китай иска да разруши нашата свобода и нашата демокрация", подчерта тайванският представител.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега