Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Държавата дари свой имот на църквата в Царево

Държавата дари свой имот на църквата в Царево

Най-старият православен храм на територията на Царево, датиращ от 1810 година и построен върху основите на храм от 10 век, официално стана собственост на Църквата.

Най-старият православен храм на територията на  Царево, датиращ от 1810 година и построен върху основите на храм от 10 век, официално стана собственост на Църквата. Дълги години най-старият храм в Царево, събиращ множество вярващи за молитва, е бил собственост на държавата.

До днес, когато в присъствието  на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и десетки миряни, областният управител Константин Гребенаров  и отец Стоян, представител на църквата подписаха договор, според който държавата, в лицето на губернатора, прехвърля безвъзмездно своя имот на църква „Св. Успение Богородично” - гр. Царево.

Дарението включва сградата на действащата църква „Св. Успение Богородично”, както и прилежащата към нея земя в размер на 12 декара. В задължителните условия на договора за дарение са църквата да използва имотите по предназначение, а именно задоволяване религиозните потребности на вярващите. Договорът не допуска и ново строителство поради необходимостта от опазване на културно-историческото наследство.            

„Вие сте добър управленец и добър човек. Благодаря Ви за  святото дело от името на всички вярващи“, обърна се към губернатора Сливенският митрополит Йоаникий. Той подари на Гребенаров икона на Св. Николай Чудотворец с пожелание светеца да го закриля и да му помага и в другите дела, които му предстоят.            

От своя страна областният управител сподели, че с прехвърлянето на имота е решена една неправда, която е съществувала дълги години. От днес жителите на Царево могат да бъдат спокойни, че винаги ще имат храм, където да изповядват вярата си.            

След официалната част по подписване на договора, Негово Високопреосвещенство освети три камъка от основите на съществуващ през 50-те години на XX век параклис „Св. Георги” с аязмо, намиращо се на територията на имота. Основите му са открити тази година по време  на археологически разкопки по програма „Виа Понтика”. С осветяването на основите днес се даде начало и на възстановителните работи по параклиса и аязмото.    

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега