Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Държавата налива 51 милиона лева в изборите тази есен

Държавата налива 51 милиона лева в изборите тази есен

По предварителни разчети, държавата ще налее близо 51 000 000 лева в провеждането на местните избори и референдума на 25-и октомври. Тези данни представи финансовият министър Владислав Горанов по време на вчерашното правителствено заседание. Исканите средства били с 18 млн. лева, но сумата била редуцирана.

По предварителни разчети, държавата ще налее близо 51 000 000 лева в провеждането на местните избори и референдума на 25-и октомври. Тези данни представи финансовият министър Владислав Горанов по време на вчерашното правителствено заседание. Исканите средства били с 18 млн. лева, но сумата била редуцирана.

„Имаме вече вариант на план-сметка за провеждане на изборите. След всяка промяна в Изборния кодекс сметката набъбва главоломно. Поискани бяха 69 млн. лева за провеждането на местните избори при 39 млн. лева отчетени през 2011 година, когато имахме избор на местни власти и на президент”, отчете Горанов пред колегите си министри.

Според стенограмата от вчерашното заседание, дори намаленият вариант на финансовия ресурс, подготвян за изборите, е твърде висока цена за премиера Бойко Борисов. Въпреки това, министър-председателят поръча на финансовия си министър "да се стяга и да намери 51 милиона".

Предвидените в предварителните сметки средства са значително по-високи в сравнение с разходите в предходни години. Първото национално допитване в най-новата ни история през 2013 г., което касаеше развитието на ядрената енергетика в България, коства на хазната около 15 млн. лева. Разходите за местните избори през 2011 година, които се проведоха заедно и с президентския вот, набъбнаха до 39 млн. лв., което пак е по-малко от сегашните разчети.

Половината от предвижданата за тази година сума, 23 млн. лева, са предназначени за възнаграждения на участниците в изборния процес. Сериозно перо е и отпечатването на бюлетините, които заради особеностите на местния вот и референдума ще бъдат много на брой, пише в-к "Монитор".

На вчерашното заседание на кабинета бе решено вицепремиерът Томислав Дончев да отговаря за организационно-техническата подготовка на местните избори и на националния референдум за електронното гласуване. В задълженията му ще влизат и дейностите по съгласуване с ЦИК на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на бюлетините и останалите изборни книжа и материали, както и съхранението на устройствата за машинно гласуване.

Министърът на финансите Владислав Горанов пък ще трябва да внесе окончателния вариант на вече представената пред министрите план-сметка, като трябва дапредложи ипроект на тарифапо която партиите, коалициите и инициативните комитети ще плащат предизборните си изяви по БНТ и БНР.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще организира изпълнението на дейностите от компетентността на повереното й МВР, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци. За организацията, подготовката и произвеждането на националния референдум извън страната ще отговаря външният министър Даниел Митов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега