Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Държавата предлага още мерки заради високите цени на тока

Държавата предлага още мерки заради високите цени на тока

„В цяла Европа има криза с цените на тока. България продължава и ще става все по-устойчив член на ЕС, което означава, че няма как у нас да поддържаме много ниски цени”, заяви министърът на енергетиката.

Управляващите предлагат още мерки заради високите цени на тока. Това стана ясно по време на брифинг в Министерството на енергетиката. По думите на министър Александър Николов всички предложения подлежат на обсъждане в Министерския съвет, както и на допълнителни дискусии по темата. 

„В цяла Европа има криза с цените на тока. България продължава и ще става все по-устойчив член на ЕС, което означава, че няма как у нас да поддържаме много ниски цени”, заяви министърът на енергетиката. Той коментира, че единствената страна, която поддържа по-ниска цена от Бъглария в Европа на електроенергията за декември, е Полша.

Разглежданият период за компенсации се разширява от декември месец до края на март 2022 г. - ще бъде валиден за 4 месеца. Освен компенсациите, свързани с електроенергия, ще се включат и потребители на природен газ на регулирания пазар. Схемата за подпомагане на консуматори на ел. енергия е диманична и целта е да се отрази максимално пазарната динамика и да се подпомогнат реално засегнатите потребители по ефективен вариант.Компенсациите от декември нататък ще се изчисляват на база реална борсова цена от ден напред за месец юли. Това е 185,59 лв. на MWh - това е базата, от която се тръгва. Всички консуматори на свободния пазар с дългосрочни договори под тази стойност няма да получат компенсации, добави министърът. Размерът на компенсацията ще е 75% от разликата между базова цена и реланата средномесечна борсова цена за съответния месец, но не повече от 30% от реалната цена.

„Немислимо е системният регулатор, както и ЕРП-тата да търгуват и закупуват технологичните си разходи „ден напред". Ще бъдат предприети инициативи, така че тези разходи да са съобразени с КЕВР и да има дългосрочни договори, които ще се случват прозрачно”, добави Николов.Той беше категоричен, че тези технологични разходи няма да бъдат под шапката на търговски дружества.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега