Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Държавата се споразумя с енергетиците

Държавата се споразумя с енергетиците

Миньорските синдикати към двете конфедерации поискаха време, за да обсъдят документа със своите членове.

Споразумение от седем точки с конкретни срокове за изпълнение подписаха премиерът и министри от кабинета, лидери на партиите, които подкрепят кабинета, и протестиращите енергетици. Миньорските синдикати към двете конфедерации поискаха време, за да обсъдят документа със своите членове, съобщават от пресцентъра на правителството. 

Такъв беше резултатът от седемчасови преговори, които се проведоха в Народното събрание днес. Текстът на документа ще бъде внесен утре в парламента и гласуван като решение, за да е ясно, че ангажиментът е не само на правителството, но също така и на партиите, които стоят зад него. Ако решат, парламентарните групи на опозицията също могат да се присъединят. 

Държавата няма да затваря топлоелектрически централи административно. Това означават първите две точки от споразумението, обясни премиерът акад. Николай Денков. „Тези централи, независимо дали са държавни или частни, ще работят свободно и пазарът ще реши кои ще останат“, добави той. Наред с това ще се запазят базови мощности, които гарантират стабилността на енергийната система в страната, за да няма проблеми с осигуряването на ток за икономиката и битовите потребители.

Кабинетът се задължава още до края на ноември т.г. да изработи проект за енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Социалните партньори ще бъдат включени в процеса на подготовка на документа. Това ще става паралелно с актуализацията на Интегрирания план за енергетика и климат. 

Правителството се ангажира да осигури пълна прозрачност на процедурите по определяне на бъдещите инвеститори във въглищните региони и да включи в тях централите, мините и засегнатите общини с техните проекти. Ще се създаде комитет за наблюдение на този процес с участието на социалните партньори, включително от регионалните структури, на мините и засегнатите общини.  

По желание на протестиращите ще отпадне идеята за създаване на държавно предприятие със задачата да подготви терените на въглищните региони за друга икономическа дейност. Всъщност то беше включено в териториалните планове по предложение на единия от двата големи синдиката. 

Ще се проучи възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродните емисии за ТЕЦ „Марица изток 2“. 

Социалните партньори се съгласиха да продължат преговорите по проекта за споразумение, което им беше връчено на 19 септември т.г. с изключение на една точка от него. 

Днешните преговори са рестарт на обсъждането на териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил, което започна дълго преди териториалните планове да бъдат приети от Министерския съвет и изпратени в Брюксел, припомни премиерът. Той лично е имал три срещи с ръководствата на синдикатите, отделно от разговорите, които са водили министрите и заместник-министрите на енергетиката и регионалното развитие и благоустройството, и обсъжданията на място в регионите. В същото време днешните преговори са начало на доста по подробно обсъждане, което трябва да се случи до края на ноември т.г., каза министър-председателят. 

„Правим най-доброто за хората и за страната и го правим по европейските правила“, подчерта акад. Денков. Той беше категоричен, че в днешния си вид въглищните централи не могат да продължат да работят до 2038 г. Ето защо през следващите 15 години България трябва да направи плавен преход, спазвайки регламентите на Европейския съюз. А това става чрез обсъждане с всички засегнати страни. „Решенията са изпълними само когато сме ги взели  заедно. Затова призовавам към диалог през цялото време. Не бива да губим време в излишни спорове, защото всеки ден скъсява времето, в което можем да направим нещата по правилния начин“, обясни министър-председателят.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега