Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дубейковская: На EuroViral аматьори застават до професионалисти

Дубейковская: На EuroViral аматьори застават до професионалисти

На 7-8 септември за първи път Бургас ще бъде заразен с вирусна креативност. Преносителят ще бъде Фестивалът EuroViral 2012.

На 7-8 септември за първи път Бургас ще бъде заразен с вирусна креативност. Преносителят ще бъде Фестивалът EuroViral 2012. Той ще ни запознае с „най-вирусните” видео-клипове на професионалисти и аматьори в сферата на Интернет-творчеството. Те ще се състезават за топ-наградата Grand Viral 2012 и за редица призове в над 30 категории. Съставът на журито включва европейски специалисти по маркетинг, реклама, ПР и социални медии. Те ще водят и интерактивни сесии с участниците в събитието. Повече за сърцевината на EuroViral ще разкаже Янина Дубейковская, главен продуцент на фестивала и управител на фирма Sea Media Group.    

Каква е главната цел на фестивала? С какво се отличава?  

Главната цел на EuroViral е да се приближи до разгадаването на тайната на вирулентността, тъй като до този момент никой не знае и не разбира как едни клипове се превръщат в истински хит, а други остават в сянката на мрежата. Това, което отличава EuroViral от други подобни мероприятия, е фактът, че на този фестивал аматьорите се нареждат до професионалистите. В повечето подобни платформи съществува ясно разграничение между двете отделни категории, независимо от парадокса, че често аматьорски видео клипове с минимален или почти никакъв бюджет набират много по-голяма популярност от професионалните такива. Ето защо ние решихме да обединим двете звена и заедно да разгадаем тайната на вирусната креативност.  

Как се роди идеята за създаването на подобен фестивал? Кой е двигателят?  

Нашият екип организира Световен Комуникационен Форум в Давос, Швейцария – мащабно събитие, което се провежда ежегодно. Опитът и наблюденията ни от този форум сочат, че „вирулентността”, т.е. „вирусното” разпространение на съдържание –  споделянето на лични емоции и преживявания посредством Интернет, и Интернет творчеството са сред основните движещи сили, засягащи както професионалния, така и личния живот на всеки човек. Темата за вирулентността представлява водораздел между старите и нови комуникации, старото и ново възприятие и светоглед.

„Вирусното” съдържание винаги е по-парадоксално, фрагментирано, непосредствено, а неговото възприемане предизвиква емоционално наситено възхищение (WOW ефект). То събужда желание, което стимулира действие – от „сподели” до най-разлчини форми на социална активност. Идеята за провеждането на Фестивала беше радушно приветствана и подкрепена от наши европейски колеги, сред които членовете на журито – Алан Юро, Джани Каталфамо, Катя Лаврова, Мирко Палера и др.  

Колко участници очаквате и колко са категориите в които те биха могли да се състезават?  

Основополагането на дадено събитие е също толкова трудно и мъчително, както появата на един нов живот на света, затова не бих могла да посоча конкретни цифри или да правя прогнози за броя на участниците във фестивала. Ние очакваме и ще приветстваме всички млади и не дотам млади момчета и момичета с открито съзнание, любители на нестрандартното, излизащо извън рамките. Аудотирията на EuroViral ще бъде съставена както от хора, изпратили своя конкурсна работа, така и от такива, търсещи отговори при разгадаването на тайната на вирулентността.

Категориите, в които участниците могат да се състезават, са разделени в две групи – за аматьори и за професионалисти, като бих посочила само някои от тях: „Щастие”, „Смях”, „Любов”, „Страст”, „Вяра” – за аматьори, и „Наистина Viral”, „Ярък Viral”, „Пикантен Viral” и други – за професионалисти.   Сред говорителите и членовете на журито на фестивала има впечатляващи професионалисти в сферата на дигиталния маркетинг, рекламата, ПР-a, социалните медиии и бизнес администрацията.

Как ги привлякохте към вашата идея и къде е пресечната точка между тези професионални направления?  

Всъщност с част от членовете на журито бяхме заедно още преди началото, тъй като сме партньори в други проекти и направления. Тогава идеята за провеждането на подобен фестивал бе все още в зародиш. Обсъждахме я заедно, формирахме платформата, изяснявахме подробностите. И тъй като те бяха там още преди съществуването на събитието, най-естествено бе да бъдат привлечени и поканени да участват в състава на журито.

Къде е пресечната точка между всички тези индустрии ли?

Смятам, че днес благодарение на Интернет сме свидетели на истински феномен, а именно, че границите между маркетинг, ПР, реклама, социални медии все повече се размиват и изчезват. Другият феномен е, че именно вирулентността обединява всички тях.  

Какъв е тайният ключ, за да стане едно видео „вирусно” по гледаемост и разпространение?  

Интересен въпрос. Точно заради него организираме конференцията, част от фестивалната програма. Все пак мисля, че на този етап никой не може да даде еднозначен отговор. Самите графики на „вирулитетния” взрив сочат, че дадено видео се качва в уебсайт и бива видяно от малък брой хора. Ситуацията остава същата в следващите 4-5 месеца, когато изведнъж избухва „експлозията” и това видео се превръща във „вирусно”.

Друг интересен момент е, че кавър версии на дадени песни стават по-популярни от техния прототип. Но защо и как – на тези въпроси ще се опитаме да отговорим на нашия фестивал.  

Планирате ли да въвлечете гражданите в събитието и как?  

EuroViral се провежда с любезното съдействие на Община Бургас, така че всички бургазлии са добре дошли на 8-ми септември в Летния театър от 18:30 ч. Вярваме, че по този начин ще вдъхновим много местни младежи, които да станат Интернет творци и участници в конкурса следващата година, като по този начин спомогнат за популяризирането и промотирането на този прекрасен град. Освен това фестивалната програма включва отворена кръгла маса с членове на  международното жури и участието на местни професионалисти в областта на маркетинга, рекламата и ПР-а. Пълната програмата на фестивала може да бъде видяна на www.viralfest.eu.  

Тъй като фестивалът е отворен за участници от цяла Европа, Русия и ОНД (Общност на независимите държави), не мога да не попитам: „Защо България?”  

Избрахме България и в частност Бургас, тъй като градът прекрасно кореспондира с нашето разбиране за вирулентност – зона на комфорт и удобство, място на задушевност и топлина, кътче, в което се чувстваш като у дома. Освен това Бургас е модерен и динамичен град, който се развива прогресивно с много бързи темпове и поради това смятаме, че е добре да бъде посетен от възможно най-голям брой чужденци.  

Коя е най-забележителната част от EuroViral?  

Церемонията по награждаването обещава да е достатъчно зашеметяваща сама по себе си. Ще издам, че ще се проведе под формата на болнично инфекциозно отделение, при което всеки от публиката ще получи хигиенна маска. Идеята, която стои зад тази форма на раздаване на награди е, че ние вярваме, че създателите на „вирусни” видео материали лекуват и помагат света да стане по-добър, а хората – по-щастливи и приятелски настроени едни към други.  

Какви са плановете Ви за EuroViral през 2013 година?  

Планираме да продължим с провеждането на EuroViral в Бургас всяка година, докато GlobalViral – световен Фестивал за Интернет творчество всеки път ще се провежда в разлчни градове и континенти.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега