Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дянков: Алтернативата е частните фондове да започнат да плащат

Дянков: Алтернативата е частните фондове да започнат да плащат

Едната алтернатива е частните фондове да започват да плащат пенсии от януари 2011 г. Ако обаче се окаже, че не са водили добра инвестиционна политика, тогава трябва друг титуляр и някой друг да прави добри инвестиции.

Едната алтернатива е частните фондове да започват да плащат пенсии от януари 2011 г. Ако обаче се окаже, че не са водили добра инвестиционна политика, тогава трябва друг титуляр и някой друг да прави добри инвестиции. Това заяви пред бТВ финансовият министър Симеон Дянков в отговор на въпроса дали преместването на парите от частни професионални фондове в НОИ не е начало на държавна намеса, която да доведе до национализация. „Ако те кажат от 1 януари плащаме добри, нормални пенсии, както законът го е казал 2000 година, добре. Ако това не стане обаче, на нас ни трябва друго решение", обясни финансистът и подчерта, че доказателството за недобро управление на финансите от частните фондове е лесно, защото има финансово изражение. По думите на Дянков, няма нестабилност в правителството по тази тема, има дискусии и различни мнения, което е добре. „Това са пари, които принадлежат на държавата - фондовете само ги управляват и се прехвърлят", каза Дянков и допълни, че решението за изплащане на допълнителните пенсии от 1 януари 2011 година е правилно.

 Макар че Българският лекарския съюз скъса споразумението, ние изпълняваме ангажиментите, заяви финансовият министър. „В сравнение с 2009 година около половин милиард лева има повече за здраве и това не е за стари дългове. Споразумението вече минава през комисиите и от наша страна споразумението ще се изпълни", е категоричен Дянков. По думите му голямото предизвикателство е тези допълнителни 544 милиона лева да се използват рационално.
Финансистът е категоричен, че от 15 години насам държавата има най-дясното правителство по два показателя - ниски данъци и преразпределение на средствата, което за следващата година е около 35%.

 Великобритания има по-малко бюджет за култура като процент от БВП в сравнение с България, подчерта Дянков в отговор на въпрос за недостига на средства в тази сфера. Що се отнася до БАН, Дянков коментира: „Там има достатъчно пари, не се използват правилно. Видяхте за какви цени са давани имоти под наем. Реформата в БАН не е започнала, трябва нов закон, които да я направи европейска, съвременна академия. Това означава независимост на институтите".

2 800 лева ми е месечният доход от заплата, но не чисто, каза Дянков в отговор на въпроса с какви средства живее и дали разчита на други доходи освен заплатата. „Съпруга ми получава американската си заплата, т.е. тя частично помага. Имаме достатъчно спестявания, засега заем не се налага да взимаме", призна Дянков. Финансовият министър поясни, че често пътува с градския транспорт и съвсем наскоро се е возил с трамвай по бул. „България". „Имам малко страхове, ако бях страхлив едва ли щях да се хвана на тази работа", каза Дянков в отговор на въпроса не се ли страхува да се движи свободно и да пътува в градския транспорт.

 

Източник: ИА "КРОСС"

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега