Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕАЛ продължава обсъждането на ваксината на Модерна в сряда

ЕАЛ продължава обсъждането на ваксината на Модерна в сряда

След това на обсъждане ще бъде подложена и т.нар. "Оксфордска ваксина", разработена съвместно с Астра Зенека.

Европейската агенция по лекарствата не успя да излезе с единодушно становище по отношение на втората подложена на одобрение ваксина срещу COVID-19 - тази на Модерна. Мотивите за забавянето не бяха оповестени.

От ЕАЛ лаконично съобщиха, че обсъжданията ще продължат в сряда (6 януари). Припомняме Ви, че институцията си е поставила срок за издаване на становище по отношение на Модерна до 12 януари. След това на обсъждане ще бъде подложена и т.нар. "Оксфордска ваксина", разработена съвместно с Астра Зенека.

„Няма нищо необичайно в това, че ваксината на „Модерна” все още не е одобрена. Това  показва сигурността на европейското законодателство и това че европейският регулатор се грижи за здравето и безопасността на гражданите в ЕС. Дискусиите продължават и днес се очакват нови срещи в различните работни групи и консултации с компанията производител са допълнително уточняване на последните детайли”. Това заяви в ефира на NOVA професор Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. По думите му забавянето на одобрението на ваксината не е свързано с нейната безопасност,  а с детайли касаещи броя на дозите във всеки флакон.

Ваксината на Модерна, подобно на първата одобрена на Пфайзер и Бионтек, представлява препарат на основата на информационна РНК. Този вид ваксина съдържа част от „указанията“ от вируса, който причинява COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеин, който е уникален за вируса. Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

"Оксфордската ваксина", от своя страна, е препарат с вирусен вектор. При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на „указания“ от вируса, причиняващ COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеина, който е уникален за COVID-19. Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега