Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Единни стандарти ще подобряват дейността на ТИЦ-овете

Единни стандарти ще подобряват дейността на ТИЦ-овете

„Туристическите информационни центроове са усмихнатото лице на туристическата дестинация. Според нас, те трябва да работят по единен стандарт и в мрежа, за да бъде работата им по-ползотворна. В момента те са обърнати към действителните посетители на България – разчитат, ако влезе някой, да му дадат информация. С настоящия проект ние искаме да ги накараме да се обърнат към потенциалните посетители. Тях трябва да привлечем“, коментира доц. Стоян Маринов, директор на Колежа по туризъм в гр. Варна.

 „Туристическите информационницентроове са усмихнатото лице на туристическата дестинация. Според нас, тетрябва да работят по единен стандарт и в мрежа, за да бъде работата импо-ползотворна. В момента те са обърнати към действителните посетители наБългария – разчитат, ако влезе някой, да му дадат информация. С настоящияпроект ние искаме да ги накараме да се обърнат към потенциалните посетители.Тях трябва да привлечем“, коментира доц. Стоян Маринов, директор на Колежа потуризъм в гр. Варна. Презентацията му бе част от представянето на проекта днесв х-л „Аква“, гр. Бургас. Доц. Маринов е част от екипа, разработващ проекта„Създаване на мрежа от ТИЦ, функционираща въз основа на единни стандарти“.

По думите му, зада бъде дейността на ТИЦ-овете възможно най-ефективна, първоначално трябва дасе въведат единни стандарти, които да включват изисквания не само къмслужителите, но и към единната визия на всички центрове в мрежата. За целта,ръководството на проекта планира да издаде Наръчник за работа на ТИЦ, който сеочаква да стане факт през април.

За целта обачетрябва да се изчистят някои подробности около дейността на мрежата. Едно отпредложенията на доц. Маринов е тя да бъде поставена под ръководството наобщините със символично присъствие на държавата в управлението. Именноевентуалното туристическо министерство ще издава удостоверенията засертификация на общинското звено, което пък от своя страна ще отговаря задейността на по-малките центрове.

Освен това, отръководството на проекта изказаха препоръки в дейността на ТИЦ-овете в странатада залегне и някаква търговска функция. „Качеството на работа на центровете еправопропорционална на издръжката им. Ако искаме качество,трябва да има и финансова възможност за него“, коментира доц. Маринов. Тойподчерта, че основните средства трябва да идват от общината, в чиято услугадействат тези центрове. Пари обаче трябва да идват и от държавния бюджет,еврофондовете, но и от собствените доходи. За целта центровете трябва дарегистрират някаква стопанска дейност, а не да бъдат структура на общинското управление.

Председателят на Бургаскатарегионална туристическа камара – Иван Иванов отправи препоръка към проекта тазитърговска дейност да бъде единствено с туристически продукти на самия център.За пример даде пакетите с екскурзии до о-в Св. Анастасия и обиколките наПодземния Бургас, за да се избегне нелоялната конкуренция с туроператорскитекомпании. Той добави още, че преди стартирането на този проект, министерствототрябва да изготви наредба за въвеждане на тези стандарти и изграждане навъпросната мрежа. Като основен проблем, Иванов посочи липсата на длъжностнихарактеристики за модерните туристически професии в настоящото ни трудовозаконодателство.

По време напредставяне на проекта бяха изложени следните статистически данни – у нассъществуват общо 136 ТИЦ-а. Едва 91 от тях обаче в действителност извършватнякаква дейност. 58 пък е броят на центровете, регистрирани в Националниятуристически регистър. Тези данни говорят за липса на организация и не особеноползотворна дейност на системата. Проектът „Създаване на мрежа от ТИЦ,функционираща въз основа на единни стандарти“ има за цел да промени именнотова. Финансовата помощ идва от ОП „Регионално развитие“ и ЕС.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега