Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Единственият геомаршрут по морето е в парк Странджа

Единственият геомаршрут по морето е в парк Странджа

­Единствената по рода си геоложка пътека в България минава по самия ръб на морския бряг от Ахтопол до устието на р. Велека и от р. Бутамята до залива Силистар. Геомаршрутът покрай морето е направен през последните години от Дирекцията на Природен парк Странджа.

­Единствената по рода си геоложка пътека в България  минава по самия ръб на морския бряг от Ахтополдо устието на р. Велека и от р. Бутамята до залива Силистар. Геомаршрутътпокрай морето е направен през последните години от Дирекцията на Природен паркСтранджа.

Младежи от Ахтопол бяха запознати с особености на подводните лавовипотоци по Черноморското крайбрежие от директора на Парка инж. Стефан Златаров. Той обясни, че връх Голямата Папия, над Царево, например е  изгаснал вулкан. Учениците видяхакакво представляват  подводните вулкани -образувания на морското дъно. Черноморското крайбрежие на Природен паркСтранджа попада в Източносредногорската тектонска зона и вулканизмът е осъщественв морска обстановка.

Обучителният семинар е част от Международния проект Be Natur, в който са включени редица образователни пътувания, с цел подрастващите да сезапознават с природните феномени на Странджа, с възможностите за развитието наалтернативен туризъм, както и  да сеповиши  информираността им за околната среда.Геоложката пътека свидетелства, че преди 80 млн.години поЧерноморското крайбрежие на Природен парк Странджа е имало активна вулканичнадейност.

Част от магмените потоци са достигали морското дъно, а друга част езастивала в земните недра. Инж. Стефан Златаров показа вулканичните скали покрайбрежната ивица между Ахтопол и Силистар. Туристите могат да видят същовулканичните брекчи , формирани при изригването на вулканите. Геоложката пътекае една от малкото места у нас, където може да се види също черно вулканичностъкло и  туфи-  уплътнена вулканична  пепел, изхвърлена по време на изригванията. 

В северния край на косата при устието наВелека се наблюдават и дайки- вертикални вулканични  тела. Следващият обучителен семинар за ученици включва посещениена Центъра за сухоземни костенурки в с. Баня и е свързан с усилията по опазванетона световно застрашените видове.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега