Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕК: България е сред страните с най-висок риск от бедност

ЕК: България е сред страните с най-висок риск от бедност

България е сред страните, в които рискът от бедност и социално изключване е най-висок - това показва представен днес от Европейската комисия преглед на социалната ситуация в страните от Евросъюза, съобщи БНР.

България е сред страните, в които рискът от бедност и социално изключване е най-висок - това показва представен днес от Европейската комисия преглед на социалната ситуация в страните от Евросъюза, съобщи БНР.

Той очертава и тревожни тенденции по отношение на дългосрочната безработица у нас. Делът на дългосрочно безработните у нас поставя страната ни на осмо място в Евросъюза – с по-лоши показатели са Гърция, Испания, Ирландия, Словакия, Литва, Латвия и Естония. По отношение на рисковете от бедност Еврокомисията очертава три групи страни и поставя България в най-проблематичната от тях – където опасностите от бедност и социално изключване са най-големи, а възможностите за излизане от тази ситуация - най-малки.

В тази група сме заедно със страни като Румъния, Малта, Гърция, Испания, Италия и Португалия. Според Европейската комисия един от основните проблеми на подобни страни са неприспособените към реформите трудови пазари. В доклада на Еврокомисията се посочва, че след пет години икономическа криза и връщане към рецесия през 2012 г. безработицата в ЕС достига невиждани през последните близо 20 години мащаби, доходите на домакинствата спадат, а рискът от обедняване или социално изключване нараства, особено в държавите членки на Европейския съюз от Южна и Източна Европа.

2012-ра беше лоша година на растяща безработица и влошена социална ситуация, коментира комисарят по заетостта и социалната политика Ласло Андор. По думите му и 2013 г. няма да е по-добра, ако страните членки не реформират трудовите си пазари и системите си за социална защита.Необходимо е да са намерят средства за инвестиции в заетост – особено в сфери с висок потенциал като зелената икономика, информационните и комуникационните технологии и здравеопазването, както и за подобряване на квалификацията и уменията на работниците, препоръчва Европейската комисия.

Тя очертава като много сериозен проблем и увеличаващите се разлики в еврозоната, където южните и периферните страни имат над 7% по-висока безработица от средната за северните.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега