Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕК пак ни предупреди за рисковете пред икономиката

ЕК пак ни предупреди за рисковете пред икономиката

Европейската комисия (ЕК) отново нареди страната ни в списъка с държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) с макроикономически дисбаланси. В препоръките си от Брюксел отбелязват, че страната ни е адресирала рисковете, но основните опасности за икономиката, сред които свитите чужди инвестиции и ситуацията на трудовия пазар, остават.

Европейската комисия (ЕК) отново нареди страната ни в списъка с държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) с макроикономически дисбаланси. В препоръките си от Брюксел отбелязват, че страната ни е адресирала рисковете, но основните опасности за икономиката, сред които свитите чужди инвестиции и ситуацията на трудовия пазар, остават.

Още през февруари миналата година Еврокомисията състави списък на най-уязвимите от икономическа и социална гледна точка държави от общността. Страната ни беше наредена в „зоната на икономически риск“, където са още Великобритания, Дания, Франция, Италия, Холандия, Унгария, Малта и други страни.

През есента на миналата година Еврокомисията препоръча да бъде направен по-задълбочен преглед на макроикономическите дисбаланси в набелязаните държави. В тази връзка на 29 май т. г. институцията ще представи широкообхватни политически препоръки за коригиране на съществуващите и предотвратяване на нови дисбаланси, уточняват от Брюксел. Конкретно за България се подчертава, че остават проблемите с отслабените чужди инвестиции и високата задлъжнялост на бизнеса.

И по двата показателя обаче се наблюдава развитие в положителна посока, като очакванията са международната ни инвестиционна позиция да продължи да се подобрява.Основен двигател на корекциите по текущата сметка на страната ни е износът, който също расте, но рисковете от загуба на външни пазари остават, посочват от ЕК в доклада.

Основните опасения са с бързия ръст на разходите за труд в страната, които може да се отразят негативно на конкурентоспособността на българската икономика. През последните три години като цяло текущата сметка на България е била балансирана и не се очаква отново да се стигне до прекомерните дефицити, които се наблюдаваха по време на икономическия бум, подчертава се в оценката на Еврокомисията.

Друг проблем е високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата, която намалява от 2010-2011 г. насам, но остава висока като дял от брутния вътрешен продукт (БВП). Оборотните кредити и забавата на плащанията обаче представляват заплаха за цялостното развитие на бизнеса. Непрекъснато нарастват също така необслужваните кредити на търговски предприятия, което свидетелства за продължаващите трудности в частния сектор.Като проблем е посочено и слабото кредитиране, въпреки че банковият сектор в страната се е показал като устойчив в условията на тежка икономическа среда. Основните забележки обаче са отправени към пазара на труда, като се подчертава, че България е сред първенците в Евросъюза по спад на заетостта.

През 2012 г. безработицата в страната е достигнала 12%, но е силно концентрирана сред уязвимите групи, посочва се в доклада. В доклада пише още, че има дисбаланс между търсенето и предлагането на пазара на труда, а за някои индустрии се наблюдава остър недостиг на квалифицирани кадри, което би могло да спъне и икономическото развитие и растежа. Като проблем е посочено и увеличението на минималните осигурителни прагове.

ЕК препоръчва усилията да се насочат към привличането на повече инвестиции в продуктивните сектори и да се засили усвояването на европейските фондове, за да се подобрят перспективите пред икономическия растеж. Що се отнася до високата задлъжнялост, от Брюксел посочват, че повишаването на ефективността на съдебната система и на процедурите по несъстоятелност би намалило натиска в известна степен.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега