Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕК предлага за по-динамичен, предвидим и политически процес на присъединяване към ЕС

ЕК предлага за по-динамичен, предвидим и политически процес на присъединяване към ЕС

Комисията се надява държавите членки да подкрепят предложението успоредно със започването на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания.

Европейската комисия представи предложение, с което да придвижи напред процеса на присъединяване към ЕС, като го направи по-надежден, с по-силно политическо водачество, по-динамичен и по-предвидим.

По-надежден процес: Процесът на присъединяване трябва да се основава на взаимно доверие и ясни ангажименти от страна на Европейския съюз и Западните Балкани. Надеждността следва да се засили чрез още по-силен акцент върху основните реформи, като се започне от върховенството на закона, функционирането на демократичните институции и публичната администрация и икономиката на страните кандидатки.

По-силно политическо водачество: Политическият характер на процеса на присъединяване изисква по-силно политическо водачество и ангажираност на най-високо равнище. Комисията предлага да се увеличат възможностите за политически диалог и диалог по политиките на високо равнище, като се организират редовни срещи на върха между ЕС и Западните Балкани и се засилят контактите на министерско равнище. Освен това държавите членки следва да участват по-систематично в мониторинга и прегледа на процеса.

По-динамичен процес: За да влее нова динамика на преговорния процес, Комисията предлага преговорните глави да се групират в шест тематични клъстера: основни теми; вътрешен пазар; конкурентоспособност и приобщаващ растеж; „зелена“ програма и устойчива свързаност; ресурси, селско стопанство и сближаване; външни отношения. Преговорите по всеки клъстър ще започват заедно (след като бъдат изпълнени критериите за отваряне), а не за всяка глава поотделно.

По-предвидим процес: Комисията ще даде по-голяма яснота за това какво очаква ЕС от страните, обхванати от процеса на разширяване, на различните етапи от процеса. Тя ще поясни положителните последици, които напредъкът по реформите може да има, както и отрицателните последици, когато няма напредък.

Комисията се надява държавите членки да подкрепят предложението успоредно със започването на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания преди срещата на върха между Европейския съюз и Западните Балкани в Загреб на 6—7 май, информират от пресцентъра на институцията.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега