Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Еколози и кметове в разгорещен диалог за Странджа

Еколози и кметове в разгорещен диалог за Странджа

Днес в сградата на областна администрация се проведе първата от поредица срещи по проблемите на Странджа, в която участие взеха част от протестиращите, както и кметове на общините - Царево - Георги Лапчев, Малко Търново - Илиян Янчев и Приморско - Димитър Германов. Домакин на дискусията бе областният управител Павел Маринов, а темата бе „Царево” и влезлият в сила Общ устройствен план на общината.

Днес в сградата наобластна администрация се проведе първата от поредица срещи по проблемите наСтранджа, в която участие  взеха част от протестиращите, както икметове на общините - Царево - Георги Лапчев, Малко Търново - Илиян Янчев иПриморско - Димитър Германов. Домакин на дискусията беобластният управител Павел Маринов, а темата бе „Царево” и влезлият в сила Общустройствен план на общината. 

По време на срещата природозащитниците коментираха, че влезлият в сила ОУП е незаконен и скандален.От другата страна бе позицията на кметовете, които искат да общините ръководениот тях да се развиват чисто икономически и изразиха желанието нагласоподавателите си, които искат да получат яснота какво ще стане със земитеим. Кметът на Царево ГеоргиЛапчев коментира, че темата за природния парк бива изместена. Нужно било да сеобсъди план за неговото управление, а не на Царево. Общият устройствен план трябвалода бъде обсъден и Лапчев приемал всяка една гледна точка. Според него еколозитеимали своите притеснения, но имало и трета стана, чието мнение винаги бивалозабравено.  

"Това е местнотонаселение. Няма човек там, които да желае да презастрои природата. Хората биватсатанизирани, което не отговаря на истината. Там не живеят хора втора категорияи те знаят какво се случва. Общият устройствен план в Царево не е най-добриявъзможен. Винаги съм споделял това, защото той не е изцяло в интерес на местнитехора. Но липсата на такъв убива общината ни", допълни Лапчев. 

Радостина Ценова,представител на екозащитниците, обясни, че ОУП на Царево ескандален защото предвижда застрояване на зони по крайбрежието, и зони попадащив защитени територии.Ценова успори също изаконността на ОУП, тъй като е приет без задължителната според законаЕкологична оценка за него. Факт който представлявал грубо нарушение на законитеи въз основа на който еколозите ще сезират Европейската комисия.  

Лапчев коментира, че от ЕСискали да наложат наказателни процедури са този устройствен план, но от тамсъщо щели да наложат такива, и ако до 2015 години нямало такъв.  Бившият главен директорна Районна дирекция по горите в Бургас Димо Патронов заяви, че от Малко Търновои Царево били много загрижени за хората, но през последните 20 години не билинаправили нищо за инфраструктурата в района.

"150 км пътища санепроходими, а ние обсъждаме не проблените, а хората. Всяка една защитенатеритория има забележителности, които я правят специфична. Няма значение колкоса големи териториите, важното е какво има в тях, защото имаме уникалниприродни забележителности. Такива са вулканичните фиорди, които са единственипо Черноморието. Ако загубим тях, какво ще съдържа този парк", коментиратой.  

„В едно сме заедно, ченаистина обичаме Странджа и искаме да я запазим. В момента и в Малко Търновотече процедура за ОУП, защо не седнем на масата и да водим преговори, да севиди наистина как да го направим. 18 години сте от създаване на Природния парк,къде е вашия план за управление”, обърна се към еколозите Янчев.„Господин Лапчев е прав,че защитеният вид в момента в Странджа е човекът защото той само не остана”,добави Янчев.По думите на кмета наПриморско –Димитър Германов "на територията на общината има многомалка част от територията на ПП „Странджа”, но и Приморско е без ОУП и съвсемскоро може да се превърне във второто Царево".         

Областният управител Павел Маринов от своя страна призова за по-бързо влизане всила на Общия устройствен план на община Малко Търново и се ангажира съссъдействие за по-бързо възлагане на екологични оценки към Общия устройственплан на община Царево.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега