Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Електроцентрала, която копае биткойни, причини прегряване на езеро в САЩ

Електроцентрала, която копае биткойни, причини прегряване на езеро в САЩ

Водата в едно от езерата на групата Фингър в щата Ню Йорк се нагря до температурата на горещо джакузи, според Business Insider.

Жителите на щата Ню Йорк обвиниха местната електроцентрала в неекологично копаене на биткойни и според тях постоянният добив на тази валута в съоръжението е нагряло водата на езерото Сенека до такава степен, че то може да се конкурира с горещо джакузи. Дали криптовалутата може да има толкова драматичен ефект върху околната среда?

Водата в едно от езерата на групата Фингър в щата Ню Йорк се нагря до температурата на горещо джакузи, според Business Insider, пише "Труд". Местните жители обвиниха затова електроцентралата, която се занимава с копаене на биткойни. Съобщава се, че обектът разполага с 8 000 ферми-мини, от които се добива криптовалутата. Електроцентралата взима вода от езерото, за да охлажда своите системи и след това връща нагрятата вода обратно. Държавният департамент по опазване на околната среда в Ню Йорк изчислява, че въпросната електроцентрала се нуждае от 139 млн. галона вода всеки ден.Температурата на водата, която се връща обратно в езерото, може да достигне до 42 °C през лятото и 30 °C през зимата.

Известно е, че добивът на криптовалута изисква огромно количество енергия, което може да влияе отрицателно на околната среда. Миналия месец сенаторът Елизабет Уорън призова за ограничаването на добива на биткойни, за да се предотврати климатична катастрофа. Може ли копаенето на криптовалута наистина да предизвика климатична криза, ако то може да загрее цяло езеро? 

Ръководителят на инвестиционния отдел на ICB Аарон Чомски смята, че състоянието на водоема влияе не толкова добива на криптовалута, колкото метеорологичните условия. „Важно е да се опирате на фактите и да вземете предвид влиянието и на другите фактори, които може да са повлияли на възприемането на температурата на езерото, прилежащо до електроцентралата. Например същата температура, която тази и миналата година през май-юни надвишаваше средните месечни стойности от предходни години, беше характерно и за много други региони на планетата'', каза Чомски.

Освен това, според Департамента по опазване на околната среда на Ню Йорк, през последните четири години компанията не е надхвърлила разрешената температура на връщаната обратно вода, отбеляза експертът. Максим Канищев, е ръководител на научен проект в областта на енергийната ефективност и намаляването на емисиите в атмосферата ANSELM, също смята, че все още няма нужда да се притесняваме от добива на биткойни.Факт е, че добивът на криптовалута влияе на климата по три основни начина: добив на ресурси за производството на микросхеми, използване на електроенергията и нагряването на самите микросхеми - обясни експертът.

„Всички тези фактори са управляеми и могат да бъдат решени добре индивидуално. Има технологии за преработката на металите, има високоефективни и зелени електроцентрали, като атомните например, има и ферми-мини със затворен цикъл на охлаждане, които не вредят на околната среда“, каза Канищев.„Неконтролираното копаене на биткойни наистина може да навреди на планетата, но дори то не се доближава до последствията от глобалното затопляне или използването на конвенционалната пластмаса. Да, оборудването се загрява в процеса на работа, но има и северни страни, в които този проблем не възниква, защото там го има собственото естествено охлаждане“, казва Александър Хвойницки, маркетинг директор на криптовалутната p2p платформа Chatex

.Освен това, според експерта, е малко вероятно такъв процес като добивът да остане далеч от държавното регулиране. Ако добивът е вреден за околната среда, тогава в законодателството ще бъдат въведени глоби за компаниите. Освен това правилата за работа при добив на криптовалути вече се затягат във водещите държави, например в Китай, обобщи Хвойницки.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега