Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕМА обяви всички странични реакции към трите ваксини срещу Covid-19, прилагани в Европа

ЕМА обяви всички странични реакции към трите ваксини срещу Covid-19, прилагани в Европа

Констатирано е, че до момента всички одобрени ваксини имат положително съотношение на ползите и рисковете, а до голяма степен разликите в данните за ефикасността им се дължат на критериите и методиките на провеждане на различните клинични проучвания

От въвеждането в употреба до днешна дата, ваксината на AstraZeneca/OxfordUniversity е показала странични ефекти при около 0,3% от всички поставени дози. Според изнесените данни, от 9,2 млн. дози от препарата на ChAdOx1-S, при 28 042 случая е докладван страничен ефект. При 42 млн. дози от препарата COMIRNATY на Pfizer/BioNTech са докладвани 94 303 случаи на странични ефекти, което е 0,22%. При ваксината на Moderna – при 2,6 млн дози са докладвани 4550 странични ефекти, което е едва 0,17% от всички поставени дози. Това обявиха от Европейската агенция по лекарствата – EMA, по време на публично обсъждане по процесите на одобряване и мониторинг на безопасността на ваксините срещу COVID-19 в ЕС. 

Организатор и домакин на онлайн събитието беше Европейската агенция по лекарствата със съдействието на експерти от Европейския център за контрол на болестите (ECDC).Участие взеха членове на екипа на групата Science in the Crisis - Наука в кризата - д-р Момчил Баев и Симеон Петров.Основна тема на разговорите са били ваксините - вече одобрените и чакащите одобрение, сигурността и ефикасността им, мониторингът на страничните ефекти, преглед на предварителни данни от масовото прилагане на ваксини в някои държави като Израел, тестването на ваксини при деца и адаптацията на нови дози ваксини към вариантите на коронавируса.

Констатирано е, че до момента всички одобрени ваксини имат положително съотношение на ползите и рисковете, а до голяма степен разликите в данните за ефикасността им се дължат на критериите и методиките на провеждане на различните клинични проучвания.Що се отнася до данните за безопасността и страничните ефекти повечето наблюдавани и съобщени такива са с умерена до средна интензивност и са временни явления.В някои редки случаи (1/100 000) са наблюдавани тежки алергични реакции (анафилаксия) и с още по-малка честота на проявление са т.нар. тромбоемболични събития, които са наблюдавани при приблизително 30/10 000 000 ваксинирани.Системата за съобщаване на нежелани лекарствени реакции на територията на Европейския съюз Eudra Vigilance събира информация, подадена от гражданите на ЕС и медицински лица.

Повечето докладвани странични реакции и събития са сред тези, които са вече споменати в Кратката характеристика на продукта (КХП) на наличните за употреба ваксини. В процеса на наблюдение безопасността на ваксините участват много и различни институции и кръгове, включително гражданите.В процес на изследване са и други важни въпроси, които вълнуват населението у нас и в Европа, като необходими ли са 2 дози за хора с анамнеза за COVID-19 или 1 доза е достатъчна, какви да са интервалите между дозите и възможно ли е повишаване на имунитета с различни ваксини.В момента ЕАЛ провежда текущ (непрекъснат) преглед на данните от клиничните проучвания на няколко производителя. Данните за ваксината на Novavax се разглеждат от ЕАЛ от 3 февруари 2021 г., за ваксината на CureVac от 12 февруари, и за Sputnik V от 4 март.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега