Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕС постигна споразумение относно помощта за Украйна

ЕС постигна споразумение относно помощта за Украйна

"Имаме сделка. Единство", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в своя публикация в "Екс".

Лидерите от ЕС днес постигнаха единодушно съгласие на Украйна да бъде отпусната допълнителна помощ на стойност 50 милиарда евро, като преодоляха продължаващата от седмици съпротива от страна на Унгария, предаде Ройтерс, като се позова на председателя на Европейския съвет.

Преди началото на срещата лидерите от ЕС засилиха натиска срещу Унгария да вдигне ветото си и казаха на премиера Виктор Орбан, че трябва да реши на чия страна е на фона на екзистенциалното предизвикателство на войната на Русия.

"Имаме сделка. Единство", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в своя публикация в "Екс". "Всички 27 лидери дадоха съгласие за допълнителния пакет с подкрепа за Украйна на стойност 50 милиарда евро в рамките на бюджета на ЕС", добави той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства споразумението и каза, че помощта ще заздрави дългосрочната икономическа и финансова стабилност на страната му, която навлиза в третата година на войната срещу Русия. Киев е силно зависим от западната помощ и каза, че очаква да получи първия транш от ЕС на стойност 4,5 милиарда евро през март.

Споразумението бе постигнато след седмици на спорове с Орбан, който наложи вето на пакета миналия декември. Според дипломати в замяна на "зелената светлина" за помощта за Украйна блокът не е поел ангажимент да деблокира фондове на стойност милиарди евро за Унгария, които са замразени от Брюксел заради опасения за състоянието на човешките права и върховенството на закона в страната.

По думите им в сделката са включени ежегодни обсъждания на пакета, както и възможност след две години той да бъде преразгледан, "ако това е необходимо", но не е било включено право на вето за Будапеща.

Орбан днес не се изказа пред журналисти, когато пристигна за срещата на върха. Вместо това той публикува свои снимки в социалните мрежи, на които се вижда как се разхожда около трактори преди протест на фермери в Брюксел.

Решението на ЕС идва в момент на несигурност относно бъдещата помощ на САЩ за Украйна. Някои служители на ЕС заявиха, че без нова бюджетна подкрепа Киев ще изчерпи парите си през март.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега