Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Етно мартеници от естествени материали - хит тази година в Бургас

Етно мартеници от естествени материали - хит тази година в Бургас

Сергиите в центъра на Бургас предлагат всевъзможни вариации и модели мартеници – от евтините найлонови кончета до сложни композиции, които повече приличат на произведения на изкуството. Репортер на "PoligrafF.net" се потопи в морето от бяла и червена прежда, за да открие какво е на мода тази година и колко време отнема подготовката на търговците.

Сергиите вцентъра на Бургас предлагат всевъзможни вариации и модели мартеници – отевтините найлонови кончета до сложни композиции, които повече приличат напроизведения на изкуството. Репортер на PoligrafF.net се потопи в морето от бяла и червенапрежда, за да открие какво е на мода тази година и колко време отнемаподготовката на търговците.

Повечето отщандовете са покрити с ръчно изработени мартеници. И като казваме „ръчноизработени“, трябва да уточним, че дори „китайските на вид“ вече се изработват унас, както ни обясниха някои от търговците. Още при първата партида от новитемодели, те копират сложните плетки, за да предлагат собствено производство.

Тази година обачесе оказва, че има по-голям интерес към т.нар. „етно мартеници“ – изработени отвълна или прежда и украсени с естествени материали. Те вървят около 1 лев забройка, каквато е и цената на повечето найлонови плетени гривни.По-обикновените мартеници с пластмасово или дървено мънисто се продават на ценамежду 0,50 и 1 лев.

Особено актуалнив годината на дървената овца са плетените и декорираните овце. По щандоветеоткрихме какви ли не вариации и модели. Като цяло обаче търговците силно сазаложили върху аксесоарите за дома – големи пискюли, фигури на Пижо и Пенда,овце, щъркели, пана за стена и дори моливи с „мартенски“ мотиви. Големитемартеници вървят между 2 и 15 лева, в зависимост от размера.

Повечето търговциса започнали подготовката за „сезона“ още в началото на януари. Майсторите,които предлагат ръчно изработени съкровища, ни обясниха, че им е необходимоколо месец, за да подготвят основната си стока.

„Някои се плетатза минути, дори секунди. Все пак опитът си казва думата. За други е необходиммного материал или много играчка. Особено за дребните плетки от найлонов конец.Но дори сега, не спираме да работим. Всяка вечер плетем нови модели и допълвамеизчерпаните. Вече сме на 24-часови смени“, шегуват се търговците.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега