Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Евродепутатите подкрепят присъединяването на Хърватия към Шенген

Евродепутатите подкрепят присъединяването на Хърватия към Шенген

В доклад, приет с 534 гласа "за", 53 гласа "против" и 25 гласа "въздържал се", Европейският парламент одобрява приемането на Хърватия за пълноправен член на Шенгенското пространство.

В четвъртък членовете на ЕП подкрепиха премахването на контрола по вътрешните граници между Шенгенското пространство и Хърватия. В доклад, приет с 534 гласа "за", 53 гласа "против" и 25 гласа "въздържал се", Европейският парламент одобрява приемането на Хърватия за пълноправен член на Шенгенското пространство, съобщават от пресслужбата на Европейския парламент. На 9 декември 2021 г. Съветът потвърди, че Хърватия е изпълнила всички необходими условия за пълното прилагане на правилата на Шенген. Сега евродепутатите призовават Съвета да продължи процеса и да приеме окончателно решение за премахване на граничния контрол.

За да се гарантира спазването на основните права по външните граници на ЕС, членовете на ЕП настояват Хърватия да информира Парламента и Съвета за това как е изпълнила плана си за действие (за повече подробности вж. съобщението на Комисията) за управление на външните граници на ЕС, и по-специално за независимия механизъм за наблюдение на действията на полицейските служители. Във връзка със сигналите за отблъскване по хърватските граници, евродепутатите искат Комисията да оцени управлението на външните граници на Хърватия и аспектите на основните права (включително чрез посещения на място) като част от програмата за оценка на Шенген.

Европейският парламент отдавна се застъпва за разширяването на Шенгенското пространство, което днес включва 26 държави (всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния, както и Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, които не са членки на ЕС). През 2018 г. членовете на ЕП заявиха, че Хърватия трябва да бъде приета в Шенген, веднага щом изпълни необходимите критерии. На 18 октомври 2022 г. те също така изразиха подкрепата си за незабавното приемане на България и Румъния.

След гласуването докладчикът Паулу Ранжел (ЕНП, ПТ) заяви: "Хърватия премина през най-всеобхватната оценка за членство в Шенген от всички държави от ЕС досега. Тя е изпълнила 281 препоръки в 8 области на шенгенското законодателство. Комисията и Съветът потвърдиха готовността на страната да прилага изцяло шенгенските правила. Европейският парламент е напълно съгласен: премахването на контрола по вътрешните граници трябва да стане до края на тази година!"

Окончателното решение за премахване на вътрешния граничен контрол трябва да бъде взето с единодушие от Съвета на ЕС.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега