Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Евростат: България, Румъния и Полша - с най-ниски цени на стоките и услугите в ЕС през 2020 година

Евростат: България, Румъния и Полша - с най-ниски цени на стоките и услугите в ЕС през 2020 година

Най-голямата разлика в равнищата на цените e при групите „Ресторанти и хотели“ и „Алкохолни напитки и тютюневи изделия“.

Равнищата на цените за потребителски стоки и услуги  варират в широки граници в държавите от ЕС, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), позовавайки се на Евростат. Дания (141% от средното за ЕС) има най-високо равнище на цените, следвана от Ирландия и Люксембург (по 136%), Швеция (130%) и Финландия (126%). Най-ниско е равнището на цените в Румъния (55%), България (56%) и Полша (58%). С други думи, равнищата на цени за потребителски стоки и услуги в ЕС варират почти три пъти между държавите с най-ниски и най-високи равнища на цени.

Най-голямата разлика в равнищата на цените e при групите „Ресторанти и хотели“ и „Алкохолни напитки и тютюневи изделия“. През 2020 г. равнищата на цените в група „Ресторанти и хотели“ са три пъти по-високи в „най-скъпата“ държава отколкото в „най-евтината“. Равнищата на цените варират от 46% от средното за ЕС в България, следвана от Румъния (53%) и Унгария (56%) до 154% от средното за ЕС в Дания, следвана от Швеция (138%) и Финландия (131%).На второ място по разлика в ценовите равнища е групата „Алкохолни напитки и тютюневи изделия“. 

Най-ниски нива на цените са регистрирани в България (61% от средното за ЕС), следвана от Унгария (69%) и Полша (70%). Най-високи нива на цените са наблюдавани в Ирландия (187% от средното за ЕС), следвана от Финландия (158%), Швеция (136%) и Франция (133%). Трябва да се отбележи, че големите ценови различия се дължат основно на различното данъчно третиране на тези продукти в държавите от ЕС.Равнищата на цените за група „Храни и безалкохолни напитки“ са най-ниски в Румъния (66% от средното за ЕС) и Полша (68%), а най-високи са в Дания (129% от средното за ЕС), Люксембург (126%) и Австрия (125%).

„Облеклата“ са друга група от продукти, показваща по-малки различия в цените между държавите от ЕС, като варират от 73% от средното за ЕС в Унгария до 130% в Дания. В групата на „Транспортните превозни средства за лично ползване“ разликите между страните също са малки, от 80% в Полша до 137% в Дания от средното за ЕС ниво. „Потребителската електроника“ е група от продукти, в която цените се различават най-малко между държавите в ЕС и варират от 87% от средното равнище за ЕС в Полша до 112% в Нидерландия и Малта.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега