Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Евтино ли се продават общинските жилища в Бургас?

Евтино ли се продават общинските жилища в Бургас?

В рамките на последното заседание на Общински съвет бе гласувана продажбата на пет такива жилища. Цените им бяха от 570 евро на кв.м. за двустаен в ж.к. “Зорница“ до 834 евро на кв.м. за апартамент в суперцентъра на Бургас – на ул.“Александровска“.

Евтино ли се продават общинските жилища в Бургас? Това е един от въпросите, които опозицията в ОбС редовно задава, когато стартира поредната процедура по продажбата. Мотивът на администрацията е, че поетапно обновява сградния фонд и дава право на наемателите да закупят апартаментите, които обитават. Генерираният финансов ресурс се използва за придобиването на нови жилища, или съфинансиране по проекти за строителство на нови.

Обикновено става дума за жилища в панелни блокове, често на първи етаж и често в лошо състояние, пише "Флагман". Наемателят има право да го закупи, ако го обитава повече от пет години. Процедурата обикновено отнема няколко месеца – лицензиран оценител посочва моментната стойност, администрацията изготвя докладна и накрая ОбС – гласува. До реална продажба обаче не винаги се стига, тъй като наемателите обикновено не биват одобрени за кредит, тъй като доходите им са ниски. В рамките на последното заседание на Общински съвет бе гласувана продажбата на пет такива жилища. Цените им бяха от 570 евро на кв.м. за двустаен в ж.к. “Зорница“ до 834 евро на кв.м. за апартамент в суперцентъра на Бургас – на ул.“Александровска“.

„Нашата цел е да защитаваме обществените интереси, а не да превръщаме Общината в агенция за недвижими имоти. Виждам крайно нелогични стъпки, защото хората, които обитават тези жилища би следвало да са социално слаби. Заради това плащат наеми от 20 до 50 лева на месец. Същите тези хора, които нямат доходи, се обвързват с ипотека за това жилище, струваща им 10 пъти повече. Няма логика да го правят, освен, ако не целят друго“, каза на последната сесия Константин Бачийски от Средна европейска класа.

Той е принципен противник на продажбата на общински жилища, защото смята, че ако някое семейство може да си позволи ипотека или да закупи апартамента – да излезе на свободния пазар и да освободи този имот за друг, който истински се нуждае. Според Бачийски цените дори не били близки до пазарните, а доста под най-ниските за съответния жилищен район. Заради това и редовно той предлага повишаване с 10%. От мнозинството контрираха, че на свободния пазар обикновено се касае за завишени цени, които не отговарят на реалната стойност на дадено жилище. Пазарната оценка пък се определяла от лицензиран оценител, който слага подписа си и носи отговорност за експертното си мнение.

„Ако не знаете, ще ви кажа, че върви спекула на вторичния пазар. Лично на мен са ми предлагали да закупя подобно жилище. Още преди придобиването от наемателя, ми го предлагаха да го купя срещу определена цена – доста по-висока от тази, за която щеше да го закупи социално слабият му наемател“, хвърли бомбата Бачийски, но не посочи кога и къде са му предлагали да си купи такъв апартамент.

„Дори и на г-н Бачийски да се е случило нещо подобно, вярвам, че това е изключение, а не практика. В повечето случаи съдбите на тези хора са драматични. Апартаментите са в окаяно състояние, защото наемателите не ги ремонтират заради липса на средства. Когато се сдобият с някакви пари, си казват, че нямат сигурност и не правят ремонти. Не е хубаво, не е справедливо заради една или две такива случки да наказваме всички останали. Гледката на хора, които плачат със сълзи не е приятна“, изтъкна Живко Димитров.

Той допълни, че приходите от тези апартаменти са заложени в бюджета и се изпълнява приета стратегия за управление и разпореждане с общинската собственост. Съвсем скоро Общината ще се сдобие с три нови блока с хубави и модерни жилища, които ще заменят овехтелите панелки.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега