Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Езиковите гимназии с прием на ученици и след 5 клас

Езиковите гимназии с прием на ученици и след 5 клас

Езиковите и хуманитарните гимназии ще могат да приемат ученици след пети, а не както досега след седми клас, пише в. „Труд”.

Езиковите и хуманитарните гимназии ще могат да приемат ученици след пети, а не както досега след седми клас, пише в. „Труд”. За това са се разбрали след обсъжданене на новия закон за просветата депутатите на ГЕРБ и БСП в комисията по образование и наука в парламента.Въпреки промените училищата ще продължат да се наричат гимназии, а статусът им няма да се промени с този на средно училище.

„Договорихме се математическите гимназии да имат прием от 5-и клас, защото тогава избуяват математическите таланти, а за да не се сърдят - това право да получат и други гимназии”, обясни червеният депутат Кирчо Атанасов. В предишния вариант на законопроекта се предвиждаше математическите училища, които искат да имат класове преди гимназиалния курс, да станат обикновени учебни заведения. Това предизвика масови възражения от страна на родители и педагози.Приехме промяната, защото има езикови гимназии, които от години искат да имат по-ранно обучение, обясни и председателката на комисията Милена Дамянова (ГЕРБ).

Мотивът ни е, че много от тях работят успешно, а и така ги поставяме в конкурентна среда, добави тя. Приемът в топ училищата ще се утвърждава от началника на регионалния инспекторат, а от БСП поели ангажимент да изработят точните критерии и да ги запишат, за да няма злоупотреби. „Не може да има повече от една паралелка в 5-и клас в математическа гимназия в страната. Този прием е само за деца таланти, а не по принцип”, каза Атанасов, който бе дългогодишен директор на Пловдивската математическа гимназия.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега