Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на Бюджет 2024 /Видео/

Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на Бюджет 2024 /Видео/

"Бюджетът включва общо приходи от 77,6 млрд. лева и общо разходи от 83,8 млрд. лева.", посочи Василев.

Министърът на финансите Асен Василев представи параметрите на Бюджет 2024, като се очаква той да влезе за обсъждане в пленарна зала на 22 ноември, тъй като има забавяне с 1 седмица за приемане на данъчните закони.

Бюджетът za 2024-а година е разчетен при следните параметри:

- БВП – 205,8 млрд лева. Това включва ръст на БВП от 3,2% и средногодишна инфлация от 4,8%. Финансовото министерство очаква в края на годината да падне до 3%.

- Дефицитът, при който бюджетът е разчетен, е 3% на касова основа, 2,9% на начислена основа.

- Държавният дълг се очаква да остане на 23,8% от БВП, посочи Асен Василев.

„Бюджетът включва общо приходи от 77,6 млрд. лева и общо разходи от 83,8 млрд. лева., като риходната част, като процент от БВП е 37,7% колкото беше и тази година и малко по-ниска от миналата година, когато знаете, че събрахме доста допълнителни приходи по линията на износ на електроенергия”, каза Василев.

В бюджета за 2024 г. е заложено увеличение на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход от 780 лева на 933 лева. Това е 50% от средната работна заплата за изминалата година, както е по закон. 

"Извън общата макрорамка са заложени рекордни инвестиции за над 12 милиарда лева капиталови разходи в бюджета за 2024-а година", обясни още финансовият министър.  

Заложено е и увеличение на пенсиите по швейцарското правило с 11%.Заложени са и капиталови разходи в размер на над 1 милиард лева във Фонда за общински проекти, по който общините могат да кандидатстват с проекти за пътиша, ВиК, обществени сгради и културни институти. 

"Разходите за здравеопазване нарастват с 1 милиард и 100 милиона лева, благодарение на нарастването на средната работна заплата и вноските, които влизат в НЗОК", поясни Василев.

Разходите за образование нарастват с 590 милиона лева за предучилищното и училищното образование, което включва и увеличение на заплатите на учителите, което е 125% от средната работна заплата. Предвидени са 63 милиона за увеличение на нормативната издръжка на дете в детска градина или общинско училище.

Предвидени са над 80 млн. лева за нови учебници, както са разчетени и 30 млн. за разходите за издръжка на образователните институции.

В бюджета за догодина са предвидени почти 87 милиона за изграждане на нови детски градини и ясли, за реконструкция и дострояване на училища, както и 50 милиона за нови физкултурни салони. Над 50 милиона за програмата за спорт и изкуство в училище.

"Предвидените разходи за отбрана са малко над 2% от БВП. Напълно обезпечени са всички капиталови разходи и придобиването на нови възможности и боеспособност, което БА е поискала", поясни Асен Василев.

Разходите за култура са увеличени с 50 милиона лева за държавните културни институти в областта сценични изкуства, 9,3 милиона лева за филмовата индустрия, 3,5 милиона лева за Центъра за изкуства на остров Св. Св. Кирик и Юлита и 28,5 милиона лева допълнително за постигнати резултати в областта на библиотечното дело, музеите, художествените галерии и читалищата.

Предвидени са капиталови разходи за реконструкцията на ГКПП „Калотина”, на ГКПП „Капитан Андреево”, както и на част от другите гранични пунктове, обясни Василев. 

"Пари са предвидени и за започването на проектиране за изграждане на втори пункт на „Капитан Андреево”. Вървят преговори с турската страна за разширяване на капацитета на пункта", обясни финансовият министър.

В парите за МВР, освен разходите за персонал, са разчетени и допълнителни такива, свързани с държавната граница.

Още вижте във видеото.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега