Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Физически лица могат да поискат удържане на авансов данък за четвърто тримесечие

Физически лица могат да поискат удържане на авансов данък за четвърто тримесечие

Физическите лица могат да декларират пред предприятието или самоосигуряващото се лице, което през четвъртото тримесечие на годината им изплаща доход от наем или от друга стопанска дейност, че желаят да им бъде удържан авансов данък. Това гласи промяна в Закона за данък върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), която влезе в сила на 01. 01. 2015 г.

Физическите лица могат дадекларират пред предприятието или самоосигуряващото се лице, което презчетвъртото тримесечие на годината им изплаща доход от наем или от другастопанска дейност, че желаят да им бъде удържан авансов данък. Това гласи промянав Закона за данък върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), която влезе всила на 01. 01. 2015 г.

Така, когато декларират през следващата година доходитеси от 2015 г., в масовия случай, лицата няма да имат задължение да довнасятданък. От НАП обръщат внимание, че прилипсата на писмено заявено желание от страна на физическите лица, предприятиятаи самоосигуряващите се лица – платци на съответните доходи по закон не следвада удържат авансово данък за доходите, изплатени през четвъртото тримесечие нагодината. Желанието за удържане наавансов данък може да бъде заявено вновият образец на сметка заизплатени суми, която може да бъде намерена на интернет страницата на Агенцията.

От НАП напомнят още, че всякопредприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходиизвън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подадедекларация за дължими данъци. Декларацията– по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци(образец 4001), се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци.

Авансовиятданък за доходите от наем и от друга стопанска дейност, удържан за доходи,изплатени през третото тримесечие на 2015 г. се декларира в срок до 31 октомври2015 г. Декларацията се подава и от физически лица, акопредприятието или самоосигуряващото се лице – платец на дохода не е задълженода удържа и съответно да внася данък. Дължимите данъци се декларират в НАП докрая на месеца, следващ тримесечието, през което е придобит доходът, като задоходи от наем или от друга стопанска дейност, придобити от физическите лица презтретото тримесечие на годината срокът е съответно 31 октомври 2015 г.  

Декларацията за дължими данъци(образец 4001) се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върхудоходите на чуждестранни физически лица (например върху възнаграждения зауслуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи отлихви и други), както и за окончателните данъци върху доходите от дивиденти идр., дължими от местни и чуждестранни физически лица. Формулярът се подава и заданъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, катонапример данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чуждифирми и местни дружества, които не са търговци, включително общините.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега