Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Фон дер Лайен: ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България

Фон дер Лайен: ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България

Председателят на ЕК благодари на българското правителство за помощта, която оказва на украинските граждани, търсещи спасение от войната у нас.

ЕК дава "зелена светлина" на българския План за възстановяване и устойчивост. Това заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен от Гранитната зала на Министерски съвет в София на съвместна пресконференция с премиерът Кирил Петков, на която представят Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

"Българският план е изключителен. Почти 60% в него подкрепят зеления преход.За нас е важно България да е заедно с ЕС в тази посока. Планът отговаря на много условия, които са доста високи." - заяви председателят на ЕК.

След като даде положителна оценка за българския план, Урсула фон дер Лайен връчи на министър-председателя почетен плакет. 

Премиерът Кирил Петков отчете, че Планът представлява 10% от българската икономика. Той предвижда инвестиции срещу реформи в различни сектори.

"Този план е работещ, иновативен и наистина ще осигури модернизацията на България. Едно голямо благодаря на Урсула за присъствието ѝ и за предаването на плана, който е финализиран. Този план е близо 10 процента от нашата икономика. Дава възможност да си гарантираме енергийната сигурност и да използваме най-нови технологии, да отключим потенциала на геотермалите, използвайки нашата минерална вода за енергия, да реформираме върховенството на закона за засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който временно ще е прокурор, КПКОНПИ да се реформира и да започне да работи, да модернизираме железниците, да инвестираме в образованието, в изследванията и модернизациите." - каза Петков.

Председателят на ЕК благодари на българското правителство за помощта, която оказва на украинските граждани, търсещи спасение от войната у нас. 

В края на пресконференцията Урсула фон дер Лайен припомни, че през 2020 година европейският съвет е взел решение и е обещал да започне преговори по присъединяване на Република Северна Македония и Албания към ЕС. Тя заяви, че темата за малцинствата ще бъде основно засегната в този процес тъй като тя е основна ценност на ЕС. "Важно е в тези трудни времена да изпълним обещанията си към нашите съседи. Точно тези времена определят бъдещето на Европа.", завърши речта си председателят на Европейската комисията.

Източник: БНТ
Кирил Петков и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представят Националния план за възстановяване

Премиерът Кирил Петков и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представят Националния план за възстановяване

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Сряда, 6 април 2022 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега