Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Фотоизложба на първата университетска библиотека в България гостува в Бургас

Фотоизложба на първата университетска библиотека в България гостува в Бургас

Изложбата може да бъде разгледа до края на месец януари 2024 г.

Филиал-Бургас на СУ „Св. Климент Охридски“ с партньорството на Община Бургас представят изложба с фотографии по повод 135 години от създаването на Софийския университет и Университетската библиотека.

20 табла разказват за миналото и настоящето в залата на ет. 4 на Центъра за съвременно изкуство и библиотека, който е естествен домакин на експозицията. Фотографиите са запечатани през обективите на двама фотографи, в два исторически периода, места и „срещи“.

Изложбата може да бъде разгледа до края на месец януари 2024 г.

Черно-белите снимки, представени в изложбата, са на Божидар Карастоянов (1903-1956), един от най-известните български фотографи, представител на известната фамилия печатари и фотографи Карастоянови. Наред със запомнящите си портретни фотографии, той документира различни събития в страната и чужбина, отразява ангажиментите на царското семейство, както и изграждането и откриването на сградите на Ректората и на Университетската библиотека през 1934 г.

През 2003 г. Рени Карастоянова – дъщеря на Божидар Карастоянов, дарява на Университетската библиотека оцелелите негативи от архива на баща си. Дигитализирани, те са достъпни в Колекция „Фотографии” на Университетската библиотека.

Цветните фотографии са дело на доц. Владислав Господинов, преподавател във Факултета по педагогика на СУ. Изследователските му интереси са съсредоточени в областите: теория на възпитанието, педагогическа фотография, социална работа с деца. Заниманията му с художествена фотография намират проекция в университетски курсове в бакалавърска и магистърска степен. Наред с преподавателската си работа, през последните години той се утвърждава и като фотограф на Университета, а един от обектите, привлякъл вниманието му е Университетската библиотека.

Владислав Господинов акцентира и извежда на преден план различни, на пръв поглед незабележими, но силно въздействащи детайли от интериора и екстериора на сградата, улавя и различни мигове от ежедневието на студентите в библиотеката. Читалните зали привличат вниманието и на двамата фотографи, а избраните снимки предоставят възможност за съпоставка и сравнение на запечатаните през обективите моменти през 30-те години и в наши дни.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега