Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ген. Мутафчийски: Разочарован съм от ниските нива на ваксинация

Ген. Мутафчийски: Разочарован съм от ниските нива на ваксинация

Според него каквото и да се говори за Омикрон варианта в момента, е спекулативно

Не се срамувам от нито едно свое действие, но съм разочарован от ниските нива на ваксинация у нас. Това заяви в "Денят започва" началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. Той не даде оценка на настоящите мерки за справяне с разпространението на COVID, защото те са базирани на съвсем различна философия за управлението на пандемията в сравнение с тази, която е била възприемата по света в началото на епидемията.

Генерал Мутафчийски допълни, че няма намерение да отправя критики към колегите му, които в момента управляват пандемията у нас, тъй като в критикуването няма нищо продуктивно. “Не съм допускал да се водят с мен разговори за влизане в политиката. Когато съм казал, че това не е за мен - означава, че не е за мен. Всеки човек трябва да си тежи на мястото”, категоричен е ген. Венцислав Мутафчийски.

“До 2-3 седмици очаквам да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините”. Според него каквото и да се говори за Омикрон варианта в момента, е спекулативно. Новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче това означава, че щамът ще влияе по-лошо на хората. Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неваксинирани, отчете генерал Мутафчийски.

По думите му все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши. Европа вероятно няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас, коментира началникът на ВМА. Според него въпреки правото на свободно придвижване на гражданите, е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.„Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация.” - изтъкна Мутафчийски.

Имунизирането на милиарди хора по целия свят е безпрецедентно и е доказателство, че ваксините срещу COVID са безопасни, коментира проф. Мутафчийски.Към момента във ВМА няма свободни интензивни легла. От лечебното заведение дават информация към „Бърза помощ“ за заетоста на леглата на всеки три часа.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега