Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Георги Лапчев с награда от Пожарната за действията по време на наводненията

Георги Лапчев с награда от Пожарната за действията по време на наводненията

Основната цел на конкурса „Пожарникар на годината” е популяризиране професията на пожарникаря и спасителя, представяне на ежедневната дейност и издигане престижа на органите за пожарна безопасност и защита на населението в услуга на обществото.

С почетен плакет за конкретен и съществен принос за повишаване на пожарната безопасност и защитата на населението на нарочна церемония днес бе отличен бившият кмет на община Царево Георги Лапчев. Церемонията бе част от областния етап на Националния конкурс „Пожарникар на годината” 2023 г., в който в две отделни катагории - „Служители на ГДПБЗН“ и категория „Партньори на ГДПБЗН“ се отличават заслужили служители и представители на държавната власт, местното самоуправление, юридически лица и граждани, доброволни формирования и/или техни членове.

Основната цел на конкурса „Пожарникар на годината” е популяризиране професията на пожарникаря и спасителя, представяне на ежедневната дейност и издигане престижа на органите за пожарна безопасност и защита на населението в услуга на обществото. Предвид приоритетното за ГДПБЗН развитие на доброволните формирования в общините, още през 2015 година в качеството му на кмет на община Царево, инж. Лапчев е положил много усилия за сформирането и регистрирането на доброволното формирование "Млад огнеборец" към общината. Благодарение на неговата отдаденост и грижа за живущите са закупени и монтирани над 100 автономни пожаро-известителни датчика в домовете на възрастни, далечно живеещи хора в отдалечени населени места.


Организаторските качества на инж. Лапчев за пореден път се проявиха при бедственото положение и последвалите наводнения на територията на Община Царево. Като изключително постижение на дългогодишното сътрудничество между общината и РСПБЗН трябва да се отбележи спечелването на проектно предложение за безвъзмездна финансова помощ от над 1 300 000 лв. за сградата на РСПБЗН Царево по проект „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт”, за което голяма заслуга е личната ангажираност на инж. Лапчев, който се застъпи за осигуряването на средства и за изготвяне на работен проект, с който службата придоби определени предимства при кандидатстването в програмата.Почетният плакет на инж. Георги Лапчев бе връчен от директора на РДПБЗН-Бургас - комисар Николай Николаев.

Отличени в останалите категории са както следва: 

1. В категория „Служители” – Раздел „Пожарогасителна дейност“ - старши инспектор Валентин Великов от Първа Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”–Бургас при Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”– Бургас за това, че през отминалата година е участвал и ръководел множество произшествия на обслужваната територия, а при усложнена оперативна обстановка е бил в помощ на други РСПБЗН в областта / сред основните инциденти са: пожарът, обхванал част от територията на община Средец, бедствието в с. Кубадин, пожарите, възникнали на голяма площ в района между селата Изворище, Брястовец, Миролюбово и кв. „Банево”; пожарът в горски и полски територии на площ 1 200 дка., възникнал в района между с. Равна гора и с. Маринка, бедствено положение на територията на община Царево в началото на месец септември и др./. 


От началото на службата му през 2010 г. в ГДПБЗН-МВР до настоящия момент е участва активно в подготовката и състезанията по пожароприложен спорт, като състезател и в последствие като ръководител на отбора. Основен организатор в първият турнир по ППС за купа „Антеа”  град Созопол в дисциплината „Бойно разгръщане на мотопомпа” по повод професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – 14 септември. Старши инспектор Валентин Великов е сред инициаторите при организирането на благотворителна кампания в подкрепа на приют за безстопанствени кучета в Бургас. За  изготвяне на благотворителен календар за 2023 година участва с дъщеря си в част от снимките. Тази кампания е отличена през месец декември 2023 г. с награда от Фондация „Лъчезар Цоцорков“ в тяхната инициатива „Окрили доброто“.   

2. В категория „Служители” – Раздел „Спасителна дейност“ - младши инспектор Желчо Атанасов –пожарникар в РСПБЗН – Карнобат при Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”– Бургас, който от постъпването си в МВР през 1994 г. през годините е преминал множество курсове за специализация на професионалната подготовка. От началото на 2023 г. мл. инспектор Желчо Атанасов е участвал в ликвидирането на множество произшествия в обслужваната от РСПБЗН-Карнобат територия, като по характерни са: пожарът, възникнал на 25 юни 2023 г. в склад за съхраняване на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия в местност „Чобан дере“ в землището на Карнобат; аварийно-спасителните дейности при теч на пропан-бутан от вагон-цистерна на влакова композиция в района на ЖП гара Карнобат на 06 юли 2023 г.; спасителни действия при пътно-транспортни произшествия възникнали на 22 и 26 юли 2023 г. на АМ „Тракия“ и др. 


3. В категория „Служители” – Раздел „Превантивна дейност“ - е отличена младши инспектор Нина Бъчварова – младши инспектор I степен в група „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“ при Първа РСПБЗН- Бургас, която отдава приоритет и активно работи с учебни и детски заведения в района. През 2023 г. е провела занятия с около 360 деца в сградата на Първа РСПБЗН - Бургас. Участва в проекта „Равен достъп до училищно образование  в условията на криза“ с обучени 1 049 ученици. Включва се с желание в организацията, подготовката и участието в районните и областни състезания на младежките противопожарни отряди. Участва активно при отбелязването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН-МВР – 14 септември с демонстрационно събитие на Мемориал-паметник Пантеона, гр. Бургас. През есенно-зимния отоплителен сезон работи активно в превенцията насочена към възрастните хора на територията на община Бургас, чрез провеждане на срещи в пенсионерски клубове и разпространение на брошури.


4. В категория „Служители” – Раздел „Комплексен победител“ - за съществен принос за повишаване на пожарната безопасност и защитата на населението е отличен целият състав на РСПБЗН-Царево по повод отличната работа в условията на бедственото положение в Община царево, вследствие на възникналите обилни валежи на 05.09.23 г. 


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега