Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ГЕРБ-Бургас: Само с усмивки държава не се управлява

ГЕРБ-Бургас: Само с усмивки държава не се управлява

Повишението на цените на тока е от два до пет пъти, алармира Деница Николова

Само с усмивки държава не се управлява. Това каза областният координатор на ГЕРБ-СДС за Бургас Димитър Бойчев на пресконференция, посветена на финансовите проблеми на общините, породени от повишените цени на енергийните носители, предаде репортер на PoligraF.net. Припомняме, че много от общините в областта бяха принудени да ограничат уличното осветление, за да могат да си плащат сметките за ток.

„За съжаление, темата на днешната пресконференция не е много приятна, а именно състоянието, пред което са изправени общините с повишаването на цените на електроенергията и на всички енергийни ресурси, които се използват от тях, социални заведения, болници и др.“, каза Бойчев. 

„Знаем, че за декември и януари няма компенсаторен механизъм. Фалирала община няма, и няма как да фалира една община, но възможностите пред нея са две: или да не си плаща високите сметки, или да ги калкулира в увеличение на данъците. Положението е много притеснително. Казвам го със съжаление, защото очакванията към новото правителство бяха много, но виждаме, че само с усмивки държава не се управлява. И това го разбираме на гърба на всеки един жител на България. С прекаленото увеличение на сметките на ток общините влизат в нарушение на Закона за държавния бюджет, защото те не са предвидили тези увеличение в своите бюджети и съответно не могат да ги компенсират. Освен това те няма и откъде да компенсират прекаленото увеличение на енергоносителите“, каза още областният председател на ГЕРБ-СДС. 

Подробности за тежкото финансово положение на общините в Бургаско разкри народният представител Деница Николова. „За Бургаска област имаме данни, че навсякъде цените на тока за месец декември миналата година, съизмеримо с тези през 2020 г. са с повишение между два и половина и пет пъти. Много драстични са случаите в община Малко Търново, където токът през 2020 г. е бил малко над 9 000 лв., а сега, за месец декември сметката е била близо 49 000 лв. Това е показателно за мащабите на проблема. Община Средец през 2020 г. цената на тока е била близо 19 000 лв., докато декември миналата година – над 50 000 лв. Детска градина „Слънце“ в Камено – декември месец 2020 г. сметка за ток 563 лв., декември миналата година - 2500 лв. Ситуацията навсякъде е изключително сериозна. Това са разходи, които няма как да бъдат компенсирани чрез собствени приходи на общините. Затова и голяма част от кметовете в област Бургас са принудени да ограничат уличното осветление и търсят всякакви възможности за съкращаване на разходи“, коментира Николова. 

„В момента общините работят без държавен бюджет, работят с хипотези на разходи 1/12 от приетия през 2021 г. бюджет. Общините са в изключително тежък момент. Освен, че работим без бюджет, работим и без евро средства. Очевидно, темата за евро средствата и евро финансирането не са особено важни за новото правителство“, каза още народният представител. 

(На пресконференцията присъстваха и кметовете на Приморско - Димитър Германов, Царево - Георги Лапчев, Айтос - Васил Едрев и Поморие - Иван Алексиев).
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега