Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ГЕРБ-Несебър сигнализира за нарушения при обществена поръчка

ГЕРБ-Несебър сигнализира за нарушения при обществена поръчка

Сигнал до директора на Агенцията за държавната финансова инспекция е подаден от общинския ръководител на ГЕРБ-Несебър Златко Димитров. Поводът са съмнения за допуснати нарушения на разпоредбите на Закона за обществените поръчки от страна на Община Несебър в качеството си на Възложител.

Сигнал до директора на Агенцията за държавнатафинансова инспекция е подаден от общинския ръководител на ГЕРБ-Несебър ЗлаткоДимитров. Поводът са съмнения за допуснати нарушения на разпоредбите на Закона заобществените поръчки от страна на Община Несебър в качеството си на Възложител.

Подаденият сигнал до институцията поставя въпроса законосъобразно ли епроведена процедурата по договаряне без обявление с предмет: „Допълнителнистроително-монтажни работи при изграждането на подземен паркинг в УПИ I—общ.,кв.67 по плана на гр. Несебър”.

Става дума за обществена поръчка, обявена през 2014-а година. Стойността й е 2 363 560 лв. с ДДС. По документи, проектът е предвиждал изграждането на 65 паркоместа за леки автомобили. Една година по-късно обаче се обявява друга обществена поръчка: "Допълнителни строително-монтажни работи при изграждане на подземен паркинг“ на стойност 185 941 лева с  ДДС. Така oкончателната цена за паркинга  възлиза на близо 2 549 501  лв. или жителите на общината са платили  близо 39 000 лв. за едно паркомясто.

„Съмнения будят въпросните непредвидени обстоятелства, появили се след сключване на договора. Те са от най-различен характер като: необходимостот преработка на кашпи, с цел изграждане на основа за монтаж на дървени пейки; Изгражданетона кофраж за фундаментална плоча, армировка, полагане на стоманобетон заавторампа; Направата на подход към съседните сгради и др”, коментира конкретния случай общинският лидер наГЕРБ-Несебър Златко Димитров.

От подробно приложенатадокументация в сигнала и описание на обществената поръчка става ясно, че е билоналожително възлагането на изпълнението на допълнителните видове СМР на същияизпълнител, подобно на други обществени поръчки в община Несебър.

„Това не е единиченслучай за последните 7 години, за който се пораждат опасения доколко се спазватразпоредбите в Закона за обществените поръчки и по-специално условията, накоито отговарят строително-монтажни работи.

Като подобни примери мога да посочаглобата на кмета Николай Димитров през 2008 г. от Агенцията за държавнафинансова инспекция заради нарушения свързани с възложена обществена поръчка – „Изгражданена надстройка към ОДЗ „Яна Лъскова". Тогава отново се налагат допълнителниремонтни дейности, но липсва задължителен подписан допълнителен анекс междуобщина Несебър и фирмата-изпълнител.

Подобна е ситуацията и с общественапоръчка от 2013 г.: „Преизграждане, преустройство, реконструкция и промяна напредназначението на „Сграда на ОбНС” в „Обществена сграда с представителнифункции” на стойност: 974 666,592 лева. След допълнителни дейности от страна наизпълнителя година по-късно сумата нараства на близо 1 295 000 лв.”,допълва още Златко Димитров.

Той очаква Агенцията икомпетентните органи да разпоредят проверка по случая с Подземния паркинг вНесебър, а за резултатът й да бъде информирана и широката общественост.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега