Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ГЕРБ: Проектът за парк "Българско Черноморие" е неприложим

ГЕРБ: Проектът за парк "Българско Черноморие" е неприложим

"Презастрояването на крайбрежните зони е недопустимо, но не смятаме, че обособяването на парк Българско Черноморие е решение на проблемите." Това смятат от ПП ГЕРБ. В отворено писмо, разпространено до медиите, представителите на партията изразяват мнение, че изпълнението на този проект е практически неприложимо и противоречи на действащите устройствени планове.

"Презастрояването на крайбрежните зони е недопустимо, но не смятаме, че обособяването на парк Българско Черноморие е решение на проблемите." Това смятат от ПП ГЕРБ. В отворено писмо, разпространено до медиите, представителите на партията изразяват мнение, че изпълнението на този проект е практически неприложимо и противоречи на действащите устройствени планове. Ето и пълния текст на писмото:


"Природата на България е нашатанационална съкровищница. И в краткосрочен, и в дългосрочен стратегически план съхраняванетона биоразнообразието, чистите вода и въздух и почвените ресурси са жизненоважниза живота и здравето на хората и за икономическия ни просперитет.

Още преди една година, повреме на обсъжданията за приемане на Мораториум за забрана на строителството вдържавните имоти в района на Черноморското крайбрежие, ние многократнозаявявахме, че това е акт, с който настоящото управление се опитва да наложи свойпсевдо-екозащитен образ, да хвърли прах в очите на хората и да заметебезобразията, извършвани по време на тройната коалиция. Не само това, правителствотоси даде една година гратисен период, през който да се реализират нечиститеамбиции за унищожаване на ценни девствени кътчета по Черноморието с целизвличане на лична изгода.

Ние от ГЕРБ, считамепрезастрояването, което би могло да увреди ценни природни местообитания изастрашени и редки видове растения и животни, за неприемливо. Но не считаме, чепредложението, което се представя на вниманието ни, е решение на проблемите.

Освен, че е технически неточно, тъйкато не включва съществена част от най-чувствителните и уязвими зони, то епрактически неприложимо. Създаването на Национален Парк „Българско Черноморие“по смисъла на Закона за Защитените Територии изисква цялата площ да бъдеизключителна държавна собственост, а предложението включва множество частни иобщински имоти. Това означава, че държавата би трябвало да осигури огроменфинансов ресурс за изкупуване на земите от собствениците, което не ереалистично. Предложението противоречи на действащи устройствени планове, асъщо така осигурява значително по-малко покритие от съществуващите защитенизони и територии. Територията трябва да бъде компактна, за да се осигури адекватназащита, а това не е възможно с така предложената фрагментарна територия.Необходима е и специална администрация за управление на тази територия, коетосъс сигурност ще доведе до увеличение на административните разходи, а в крайнасметка, до доста неясен и спорен ефект. Самият процес на създаването нанационален парк изисква период от близо две години, което отново ще забавиреалните решения и ще създаде рискове.

Ние смятаме, че решениеима. Българското законодателство изцялотранспонира европейското и осигурява всички механизми за съхраняване на ценнитевидове и местообитания. Законите за опазване на околната среда, за защитенитетеритории, за биологичното разнообразие и за устройство на черноморскотокрайбрежие съдържат механизми за защитата на природата. Проблемът не е в липсата на регламентация. Проблемъте, че в последната година не бе направено нищо за прилагането на закона. Затовастанахме свидетели на странни маневри по отношение на ОУП на Царево и в крайнасметка до поредно забавяне на изготвянето му, както и до неприемането на планаза управление на Природен Парк Странджа. Имаше индикации за реанимиране настроителството върху дюни в Несебър. Случи се Калиакра, може би ще последват иКамчийски пясъци.

Това, което е необходимо да бъденаправено, е следното:

- Най-бързата и адекватназащита на българското Черноморие може да се осигури чрез обявяването отминистъра на околната среда и водите на заповедите за 19-те защитени зони отевропейската екологична мрежа Натура 2000 по директивата за местообитанията. Картиранетоим приключи през месец април миналата година, а все още нито една заповед не епубликувана. Чрез тези заповеди могат ясно да се определят ограниченията изабраните за конкретните зони и при спазването им да не се допуснат безобразия.

- Все още не са готови испециализираните кадастрални карти за дюните, за което три ведомства (МРР, МИПи МОСВ) така и не можаха да се разберат. Необходимо е спешно да бъдатутвърдени.

- Няма напредък поизготвянето на ОУП на черноморските общини, няма действащи планове зауправление на защитени зони и територии. Необходимо е да се положат максималниусилия да бъдат изготвени, подложени на широко публично обсъждане и приети, зада се въведе яснота и порядък.

- Въвличане на местнитеобщности и органите на местното самоуправление в управлението на защитенитезони.

В случай, че всичко товабъде направено, ще бъде постигнат баланс между защитата на природата иустойчивото развитие на черноморския регион. Без да се изпада в крайности, щеможем да сме сигурни, че се осигурява опазване и възстановяване на природнитеекосистеми и биологичните видове. Спазвайки ограниченията и условията, щемогат да се осъществяват национални и местни планове ипроекти за икономическо развитие, просперитет, създаване и запазване на работниместа без рискове за природна."


* Публикуваният текст е пълен и без редакторска намеса.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега