Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Гласуваме за български представители в Европейския парламент

Гласуваме за български представители в Европейския парламент

Днес, общо 6 533 828 българи ще имат правото да упражнят правото си на глас и да вземат участие в избора на български представители в Европейския парламент. За евровота у нас са регистрирани обгщо 15 партии, 6 коалиции и трима независими кандидата. От общо над 300 имена, вписани в кандидатските листи, 17 души ще станат част от Европейския парламент.

Днес, общо 6 533 828 българи ще имат правото да упражнят правото си на глас и да вземат участие в избора на български представители в Европейския парламент. За евровота у нас са регистрирани обгщо 15 партии, 6 коалиции и трима независими кандидата. От общо над 300 имена, вписани в кандидатските листи, 17 души ще станат част от Европейския парламент.

Изборният ден вече започна. Секциите отвориха врати още в 6 ч. сутринта и ще работят до 19 ч. Възможно е удължаване на изборния ден с един час, в случай, че пред секцията има опашка. Общият брой на секциите превишава 11 000. В тези избори има и рекорден брой български секции, разкрити отвъд граница. Нашенци ще могат да упражнят правото си на глас в 35 държави, в общо 168 секции.

Национално междуведомствено звено (НМЗ) за осигуряване на законосъобразна обстановка при провеждане на изборите ще следи за нарушения и опити за манипулация на Евровота. В рамките на звеното ще си партнират три институции - МВР, ДАНС и прокуратурата.

Министерство на вътрешните работи разкри и гореща телефонна линия за подаване на сигнали за нарушения и евентуални престъпления, сързани с изборния процес. Телефонният номер, на към който гражданите могат да се обръщат, е 02 982 2232. Сигнали ще се приемат и на имейл адрес izbor@mvr.bg.

За избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването има осигурен организиран превоз.  Услугата ще се таксува на цената на билета за градски транспорт. Необходимо е заявяването на телефон 056 810 943 или в Транспортна къща на ул. “Александровска” № 106.

При гласуване получавате от СИК бюлетина, подпечатана на гърба с един печат. В бюлетината се отбелязва единствено и само знак „Х” или "V" в квадратчето на избраната кандидатска листа и в кръгчето за преференциален избор на кандидат с химикал, пишещ със син цвят. Сгънете бюлетината, за да не се вижда за кого сте гласували. Преди да я пуснете в урната, СИК поставя върху нея втори печат. Други знаци или символи върху бюлетината я правят невалидна. 

Съгласно Изборния кодекс право да избират народни представители имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“.

На интернет страницата на ЦИК в рубрика „Регистрирани партии”, подрубрики „Кандидатски листи”, са публикувани регистрираните кандидатски листи за участие в изборите за народни представители за всеки отделен изборен район. Информацията за регистрираните кандидатски листи по изборни райони може да намерите и на интернет страницата на съответната РИК.

Забранено е изнасянето на бюлетини извън изборното помещение, гласуването извън изборното помещение освен в случаите на гласуване с подвижна избирателна урна, показването на бюлетината с начина на гласуване, заснемане на начина на гласуване като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника, присъствието в кабината за гласуване на други лица, освен избирателя, с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител, да се влиза в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите, да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.

Нарушителите се наказват с глоба до 2000 лв. Престъпление е гласуването при липса на избирателно право, гласуването повече от един път, купуването или продаването на гласове.


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега