Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Готвят нов Закон за защита на конкуренцията

Готвят нов Закон за защита на конкуренцията

Нов законопроект за защита на конкуренцията ще влезе в парламента за обсъждане до броени дни, съобщи председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова. По думите й, новият текст ще защитава правата на производителите и ще регулира отношенията им с представителите на търговските предприятия. Създателите му предсказват и положителен „страничен ефект“ – спад в цените на стоките.

Нов законопроект за защита на конкуренцията ще влезе впарламента за обсъждане до броени дни, съобщи председателят на Комисията потруда и социалната политика Корнелия Нинова. По думите й, новият текст щезащитава правата на производителите и ще регулира отношенията им спредставителите на търговските предприятия. Създателите му предсказват и положителен„страничен ефект“ – спад в цените на стоките.

Според Нинова, в момента производителите са обременени сдесетки различни такси и договорни клаузи, които са извън регулацията надържавата и това е в ущърб на производителите. Ярък пример за това била таксаза „стъпване” в магазина, когато за пръв път производител започне да продаванещо в дадена верига и след това плаща за всеки нов артикул.

"Това еабсурд. В закона това се решава, като е записано, че не може да се прихващаттакси и суми, които не съответстват на дадена услуга", коментира Нинова.Друг недостатък на сегашната система било, чепроизводителите са обвързани с веригата, предлагаща стоките им, до такавастепен, че това нарушавало изконните принципи на конкуренцията и търговията.

"Вдоговорите е записано, че един български производител е длъжен да предлага наверигата всичките си артикули. Има обаче и задължение и всичко, което предлагашвъв веригата за 5 лв., да нямаш право да го предлагаш никъде другаде вдържавата за по-малко. Те се споразумяват за поддържане на едни цени",обясни тя. По думите й ако даден производител иска да вземе ниша внов пазар и за това иска да пусне на по-малка печалба продуктите си, ще търпинеустойка от веригата, която стига до 5 хил. лв. на артикул.

Тази практика щялада бъде предотвратена с новия законопроект. чрез други клаузи в договорите, като например неустойкапри закъснение на доставките. "В закона сме записали, че това няма да можеда става повече. Никой няма да има право да забранява да се продава на другимагазини и да се налагат ограничения в цените. Пазарът е свободен и всекипроизводител може да продава на каквато цена иска", категорична бе Нинова.

Като „страничен ефект“ от въвеждането на новиярегулативен текст, Нинова посочи спад в цените на стоките. "Когато падне частот тези необосновани такси, ще падне и цената", обясни тя. По думите й,новият закон ще намали и свободата на веригите да определят крайната цена навсеки артикул.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега