Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Вампири и таласъми" завземат Историческия музей

"Вампири и таласъми" завземат Историческия музей

Както вече ви споменахме, навечерието на последния голям зимен празник - Сирни Заговезни, Регионален исторически музей - Бургас организира серия от лекции, посветена на една от най-популярните напоследък теми - тази за вампирите, таласъмите, върколаците и изобщо за всички демонични същества, които днес са герои от филми, книги, видеоигри и т.н. От РИМ, обаче ще предоставят информацията, почерпена от археологическите разкопки и от българската народна митология, в която тези същества са напълно реални. Разходката из света на свръхестественото ще бъде в седмицата 17-21 февруари.

Както вече ви споменахме, в навечерието напоследния голям зимен празник - Сирни Заговезни, Регионален исторически музей -Бургас организира серия от лекции, посветена на една от най-популярнитенапоследък теми - тази за вампирите, таласъмите, върколаците и изобщо за всичкидемонични същества, които днес са герои от филми, книги, видеоигри и т.н. От РИМ, обаче ще предоставят информацията,почерпена от археологическите разкопки и от българската народна митология, вкоято тези същества са напълно реални.Разходката из света на свръхестественото ще бъде в седмицата 17-21 февруари.

Музейнитеспециалисти ще ви запознаят с поверията за създанията на тъмнината, плашелихората от дълбока древност. Всъщност, ще се убедите, че вампирите и таласъмитеса неразделна част от народните вярвания и легенди, предавани по българскитеземи още от Средновековието.

Днесцелия свят се интересува от темата за вампирите, а в популярната култура иметона България започва да се възприема все по-често като тяхна родина. Примеритеса много - от множеството погребения със следи от ритуали срещу вампирясване,открити при археологически разкопки, с най-известен представител - вампирът отСозопол, през влашкия княз Влад Дракула и красивата Катерина Петрова от хитовиясериал Дневниците на вампира.

В тазивръзка музейните специалисти от четирите експозиции на РИМ-Бургас са сепостарали да разгледат най-интересните аспекти на "вампиризма" и дави ги представят по един увлекателен начин в дните на лекторията "Вампирии таласъми".

Ето и лекциите, които РИМ Бургас предлага:  

"ОБРЕДЪТ"ОБЕЗВРЕЖДАНЕ" НА МЪРТВИЯ В СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ПОГРЕБАЛНИ ПРАКТИКИ" с лектор:Милен Николов;

"ДЕМОНИЧНИПЕРСОНАЖИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР"(БРОДНИЦИ,СЕНКИ , ПОГАНЦИ И ЕДНА КИКИМОРА)с лектор:Росица Топалова; 

"ОГНЬОВЕТЕНА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ И КАК КУКЕРИТЕ ГОНЯТ ЗЛИТЕ СИЛИ";

"ЖИВОТНИ-ВАМПИРИ И ТРЯБВА ЛИ ДАСЕ СТРАХУВАМЕ ОТ ТЯХ?" слектор:д-р Светла Далакчиева;

"РАСТЕНИЯЛОВЯТ НАСЕКОМИ"с лектор:Божана Рибарова; "ВАМПИРИТЕВ СВЕТОВНАТА ЛИТЕРАТУРА" с лектор:Владимир Анигностов; 

"ВАМПИРСКАКИНОХРОНИКА" с лектори:Иванка Делева и Яна Иванова 

Посещениетона всяка лекция от лекторията "Вампири и таласъми" е на ценаот 1.00 лев за учащи и 2.00 лева за възрастни, следнаправена предварителна заявка на тел.: 056 / 841 815. Всички лекциите ще се провеждат вИконната зала на Историческата експозиция, намираща се на ул. Лермонтов 31(срещу Първо РУП), в дните 17-21 февруари от 10:00 до12:00 и от 14:00 до 16:00 часа - на всеки кръгъл час.Залатае с капацитет 35 седящи места.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега