Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Инспекцията по труда с над 600 проверки по морето от началото на сезона

Инспекцията по труда с над 600 проверки по морето от началото на сезона

До този момент проверките са установили 58 лица, работещи без сключен и регистриран в НАП писмен трудов договор. Нарушенията, свързани с работното време, са 112 броя, а по заплащането на труда – 107 броя. Съставени са 91 акта за установяване на административно нарушения.

От началото на активния летен сезон Инспекцията по труда е извършила 631 проверки в сезонни обекти, информират от институцията. Проверените предприятия са 588. От 11 юли в област Бургас, където има най-голямо увеличение на сезонната заетост, дейността на регионалната дирекция се подпомага с командировани екипи от други области в страната.

Най-честите нарушения са свързани с незаплащане на допълнително трудово възнаграждение за нощен труд, не се заплаща допълнително месечно възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, не се държат на разположение на контролните органи документите, свързани с разпределението на работното време, не се осигуряват задължителните часове междудневна и междуседмична почивка. Често се установяват нарушения, свързани с възникването на трудовото правоотношение, в т.ч. и работа без договор, отчитат от Инспекцията по труда.

До този момент проверките са установили 58 лица, работещи без сключен и регистриран в НАП писмен трудов договор. Нарушенията, свързани с работното време, са 112 броя, а по заплащането на труда – 107 броя. Съставени са 91 акта за установяване на административно нарушения.

„При всяка проверка се проверява най-напред за сключени и регистрирани в НАП писмени трудови договори на работещите. След това се проверяват документи за разпределение на работното време, които трябва да бъдат на обектите, но за съжаление често не са. Проверките продължават с изследване на други документи и продължават по няколко дни“, обясни как протича контролът на ИА ГИТ изпълнителният директор Румяна Михайлова.

Тя призова работещите да подават сигнали, докато още са в трудови правоотношения, тъй като след като те бъдат прекратени е много трудно нещо да се направи. Освен това е добре сигналите да не бъдат анонимни, тъй като много често информацията в тях не е достатъчна за извършване на ефективна проверка, а няма обратна връзка за доуточняване.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега