Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Инспектират мястото на бензиновия разлив край Бургас

Инспектират мястото на бензиновия разлив край Бургас

Днес предстои нова инспекция на мястото на бензиновия разлив край Бургас. Там ще бъдат екоминистърът Ивелина Василева, кметът на Бургас Димитър Николов и представители на Министерство на околната среда и водите. Те ще направят оглед и ще проверят дали от „Лукойл Нефтохим” са почистили района.

Днес предстои нова инспекция на мястото на бензиновия разлив край Бургас. Там ще бъдат екоминистърът Ивелина Василева, кметът на Бургас Димитър Николов и представители на Министерство на околната среда и водите. Те ще направят оглед и ще проверят дали от „Лукойл Нефтохим” са почистили района. Министър Василева поиска от рафинерията да използва най-качествените абсорбиращи материали за ускоряване на почистването, както и да се направи заграждение, което да попречи на разпространението на разлива. 

При инцидента в сряда вечерта в заблатена местност при езерото Вая се изляха между 20 и 30 тона бензин.  Според изпълнителния директор на рафинерията Сергей Андронов най-вероятната причина за разлива е опит за кражба - по тръбата минавал най-масовият бензин. 

Ивелина Василева ще предложи законови промени, с които максималната глоба при замърсяване на околната среда да скочи поне пет пъти до 500 000 лева. „Ще предложа на Народното събрание санкцията да бъде преосмислена и увеличена, особено за нефтени продукти“,  каза Василева пред журналисти във Варна. Според нея глобата трябва да стане поне 500 хил. лева.

Наложената на „Лукойл Нефтохим“ санкция от 100 000 лева за разлива на бензин край бургаския квартал „Долно Езерово“ е максималната в момента по закон, но е прекалено ниска цена за причиненото замърсяване, добави Василева. Тя обясни, че независимо каква е причината за разлива, отговорност носи операторът на съоръжението - „Лукойл Нефтохим“.При възникването на инцидента в Бургас от властите са предприети всички действия, за да бъде ограничено замърсяването, каза още Василева.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега