Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Италия става първата държава, която забранява отглежданото в лаборатория месо

Италия става първата държава, която забранява отглежданото в лаборатория месо

„Италия е първата страна в света, защитена от социалните и икономически рискове на синтетичните храни“, каза министърът на земеделието Франческо Лолобриджида. Гласуването в парламента беше посрещнато с митинги за и против забраната. В един момент избухна сбиване между фермери и някои депутати.Парламентът подкрепи законопроекта със 159 гласа за и 53. Нарушаването на закона би означавало глоба до 60 000 евро.

Италианските депутати гласуваха в подкрепа на закон, забраняващ производството, продажбата или вноса на култивирано месо или храна за животни. Това решение правителство нарича защита на италианската традиция, каза BBC, предава bTV.

„Италия е първата страна в света, защитена от социалните и икономически рискове на синтетичните храни“, каза министърът на земеделието Франческо Лолобриджида.Гласуването в парламента беше посрещнато с митинги за и против забраната.В един момент избухна сбиване между фермери и някои депутати.Парламентът подкрепи законопроекта със 159 гласа за и 53. Нарушаването на закона би означавало глоба до 60 000 евро.

Засега законът ще има малък ефект, тъй като лабораторно отгледаното месо досега е одобрено за консумация от хора само в Сингапур и САЩ.ЕС все още не е дал зелена светлина на нито едно лабораторно отглеждано месо. Ако обаче се случи, новият закон на Италия може да бъде оспорен от Европейската комисия.Новият закон е победа за министъра на земеделието на Италия, който преди година обеща да попречи на „синтетичните храни“ да достигнат до масите за хранене в Италия.„Опазваме нашата храна, нашата система на хранене, като поддържаме връзката между храна, земя и човешки труд, на която сме се радвали от хилядолетия“, каза Лолобриджида пред италианската телевизия.

„Трябва да защитим нашите работници, нашите земеделски предприемачи и гражданите, които имат право да се хранят добре.“Законът забранява синтетичните храни, произведени от животински клетки, без да се убива животното, и не позволява на производителите да използват думи, свързани с месото, върху етикетите, за да опишат растителния протеин. Критиците посочват, че няма нищо синтетично в отглежданото в лаборатория месо, тъй като то се създава чрез отглеждане на естествени клетки без генетична модификация.

Законът също е удар за групите, които подкрепят хуманното отношение към животните, които изтъкнаха лабораторно произведеното месо като решение за защита на околната среда от въглеродни емисии.Името на Бил Гейтс беше спрягано като един от най-големите защитници на лабораторно отгледаното месо като решение за изменението на климата.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега