Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ивелина Василева иска информация за смъртта на делфини, загинали от морбили

Ивелина Василева иска информация за смъртта на делфини, загинали от морбили

През пролетта на тази година стана ясно, че причина за смъртността на делфините, чиито тела бяха взети за аутопсия и изследвания от италиански учен, е заразно заболяване – морбили.

През пролетта на тази година стана ясно,че причина за смъртността на делфините, чиито тела бяха взети за аутопсия иизследвания от италиански учен, е заразно заболяване – морбили. Председателят на Комисията по околна среда и води Ивелина Василева отправи питане по тази тема към екоминистъра Нено Димов.

Народният представител иска да знае подробностите от заключенията на специалистите и актуалната ситуация снамерените мъртви китоподобни по българския бряг на Черно море през тазигодина. Във въпроса е записано, че трите вида черноморски делфини –афала, муткур и обикновен делфин са защитени видове, включени в Приложение 3 наЗакона за биологичното разнообразие. Съгласно законодателството е забраненотяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, а вземането на намеренимъртви екземпляри е позволено само по процедура, утвърдена от компетентнияорган.

Ивелина Василева обръща внимание, че презпоследните няколко години се регистрира увеличаване на броя на откритите мъртвиделфини по крайбрежието. Това предизвика сериозно притеснение сред обществото ипоради липса на потвърдено научно мнение, бяха лансирани различни предполагаемипричини. От страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) бяхапредприети редица инициативи, свързани с повишаване информираността за оказванена помощ на бедстващи китоподобни, както и с цел координиране на контрола исъгласуване на действията на всички органи, които имат отношение към проблема.

За да бъдатустановени причините за увеличената смъртност, Министерството на околната средаи водите се ангажира да намери подходящи тела за изследване и организирааутопсията. По покана на МОСВ и по препоръка на АКОБАМС за целта беше ангажираниталиански учен от университета в Падуа. В резултат от взетите проби ипоследващи лабораторни анализи в Италия, през пролетта тази година стана ясно,че причина за смъртността на морските бозайници е заразно заболяване – морбили.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега