Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изчезващ вид гъска наблюдавана край бургаските езера

Изчезващ вид гъска наблюдавана край бургаските езера

Възрастна малка белочела гъска бе наблюдавана близо до Атанасовско езеро от експерти на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Малката белочела гъска е един от най-бързо намаляващите видове птици на Земята. Числеността й в Европа се е стопила до около 40 двойки. „Намирането на тази гъска сред хилядните ята на големите белочели гъски е все едно да намериш игла в купа сено”, казват ексертите от БДЗП.

Възрастна малкабелочела гъска бе наблюдавана близо до Атанасовско езеро от експерти наБългарско дружество за защита на птиците (БДЗП). Малката белочела гъска е единот най-бързо намаляващите видове птици на Земята. Числеността й в Европа се естопила до около 40 двойки. „Намирането на тази гъска сред хилядните ятана големите белочели гъски е все едно да намериш игла в купа сено”, казватексертите от БДЗП.

Три наблюденияна световно застрашената малка белочела гъска направи екипът на БДЗП, извършващмониторинг на гъските в района на бургаските влажни зони по два проекта „Животза Бургаските езера” и международния проект „Опазване на Феноскандинавскатапопулация на малката белочела гъска в ключовите за нея места за престой изимуване по европейския миграционен път”.

Справка сочи, че за последните 125години тази птица е регистрирана официално от специалистите малко повече от 100пъти, т.е. средно по-малко от един път годишно. Според орнитолозите причинитеза това са две. Първата е, че видът е много сходен с голямата белочела гъска иотличаването му сред хилядните й ята е истинско изпитание дори и занай-опитните орнитолози. Втората причина е намаляването на числеността намалката белочела гъска в световен мащаб с бързи темпове.

След катоекспертите откриват за пръв път този рядък вид птица на нива около Атанасовскоезеро, на следващия ден в същия район е наблюдавана отново възрастна малкабелочела гъска, но този път в компанията на други редки и интересни за странатавидове. В същото ято експертите откриват две белобузи гъски, вид, който енаблюдаван досега по-малко от 15 пъти в България.

В това ято е разпозната иедна „тундрова” посевна гъска и интересен хибрид между червеногушата гъска идруг вид неопределена гъска.За да бъдепотвърдено рядкото наблюдение екипът на БДЗП още веднъж излиза на терен и затрети път в същия район след часове прекарани в търпеливо оглеждане напостоянно вдигащите се и навеждащи се глави на птиците открива двете възрастнималки белочели гъски, отново в компанията на двете белобузи гъски.

През март нанивите около Атанасовско езеро са преброени общо 30 000 големи белочелигъски, зимуващи у нас. Събраните през тази зима данни за малката белочела гъскаса изключително ценни, защото са първите от седем години насам за района ипотвърждават, че бургаските влажни зони са eдно от най-значимите места зазастрашения от изчезване вид заедно с Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега