Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Издават свидетелство за ТЕЛК само за месец

Издават свидетелство за ТЕЛК само за месец

Издаването на свидетелство от ТЕЛК ще може да става и за един месец, щом заработи новата информационна система за медицинската експертиза. Тя ще бъде изградена с европари от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Издаването на свидетелство от ТЕЛК ще може да става и за един месец, щом заработи новата информационна система за медицинската експертиза, съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов пред "Труд".

В момента законът указва ТЕЛК решението да е готово до три месеца, но често се чака повече. Всички сме ставали свидетели на дебели опашки от възрастни и болни хора, които до припадък чакат да се сдобият със заветния документ.

“А той е от изключително значение, защото от него зависят пенсии, право на придружител, много други социални придобивки и добавки”, заяви д-р Кънчо Райчев, директор на Националната експертна лекарска комисия. По тази причина новият софтуер ще е свързан със здравната каса, Агенцията за социално подпомагане, тази за хората с увреждания и други социални институции.

Към момента дори между самите сто ТЕЛК, 28-те регионални картотеки за медицинска експертиза и НЕЛК няма връзка, което съвсем затормозява работата на експертните комисии. “Чрез системата с помощта на личен код всеки пациент онлайн ще проверява датата, на която трябва да се яви пред ТЕЛК, точно къде да отиде и какво ще се случи с него”, обясни д-р Райчев.

Софтуерът предвижда още да се изгради електронно досие на всеки човек с увреждания. “В момента броят на българите, които са потребители на ТЕЛК системата, е над 700 000 души”, съобщи още д-р Кънчо Райчев. Електронното досие на инвалида пък ще бъде част от цялостното здравно досие на българина, което ще е напълно завършено след 27 месеца. Според направените първоначални разчети софтуерът за медицинската експертиза ще пести милиони левове годишно на здравната каса.

“Икономиите ще дойдат от дублирането на изследвания, нужни за освидетелстването”, заяви здравният министър д-р Константинов. Успоредно с изграждането на регистъра ще се обучат 360 лекари, които впоследствие всеки ден ще въвеждат в системата данните на пациентите, както и 250 немедицински лица, занимаващи се с важните документи.

Д-р Райчев добави, че се работи и по внедряването на единни стандарти за проследяване движението на медицинската експертиза, които ще бъдат задължителни за всички ТЕЛК в страната. А това ще облекчи допълнително процеса и ще гарантира пълна прозрачност.

Според Министерството на здравеопазването (МЗ) днес няма как да се стига до опашки пред ТЕЛК, защото сериозно е намалял броят на новоосвидетелстваните. През 2003 г. те са 116 000, през 2005-а - 115 000, а от 2008-а до 2010-а се движи между 63 000 и 69 000 души годишно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега