Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Издирването на изчезналата подводница "Титан" наближава критичните часове

Издирването на изчезналата подводница "Титан" наближава критичните часове

Спасителите все още не могат да идентифицират откъде идват звуците, които чуват.

Търсенето на подводницата, изчезнала по време на експедиция за разглеждане на останките на кораба "Титаник", достига днес критичния 96-часов праг на снабдяване с кислород, когато се очаква въздухът да свърши, предаде Асошиейтед прес.

Подводницата "Титан", проектирана да има запас от въздух за около четири дни, била спусната в северната част на Атлантическия океан рано в неделя. 

Това означава, че срокът за откриване и спасяване на петимата души вътре изтича приблизително мржду 6 часа тази сутрин източноамериканско време (13 ч. българско време) и 8 ч. сутринта (15 ч. българско време), сочи информация, предоставена от американската брегова охрана и компанията, която организира експедицията.

Специалисти подчертаха, че това не е точно изчисление и срокът може да бъде удължен, ако хората на борда са предприели мерки, за да запазят кислорода възможно по-дълго. 

Още кораби и други плавателни съдове са изпратени на мястото, където подводницата изчезнала, а бреговата охрана на САЩ каза днес, че подводен робот, спуснат от канадски кораб, е стигнал океанското дъно и е започнал да издирва "Титан".

Американските ласти се надяват, че подводни звуци, които бяха чути, може да помогнат за ограничаване на площта на издирването, чийто обхват е два пъти по-голям от тази на щата Кънектикът и във води с дълбочина 4 километра.

Френски кораб с робот за дълбоководно гмуркане е достигнал зоната за търсене на подводницата, съобщи днес френският институт за морски изследвания "Ифремер", цитиран от Ройтерс.

Изследователският кораб "Атланте" първо използва ехо-звук, за да направи точна карта на морското дъно, за да може търсенето на робота да бъде по-целенасочено, заяви институтът.

Великобритания включи специалист по подводници в екипа, който издирва "Титан", съобщи днес говорителят на министър-председателя Риши Сунак.Той каза още пред репортери, че самолет е доставил специализирана техника от Обединеното кралство, за да подпомогне търсенето.

В неделя следобед бе съобщено, че "Титан" е изгубил курса си на около 700 километра южно от Сейнт Джонс, в канадската провинция Нюфаундленд, докато е бил на път към мястото, където преди повече от век е потънал емблематичният океански лайнер.

Компанията за подводни проучвания "Оушънгейт експедишънс", която организира спусканета на подводвицата, от 2021 г. изследва останките от "Титаник" и подводната екосистема около него. 

Източник: БТА

*снимката е илюстративна
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега