Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кацаров: Ситуацията е критична! Не излизайте, ако не е необходимо! Ваксинирайте се!

Кацаров: Ситуацията е критична! Не излизайте, ако не е необходимо! Ваксинирайте се!

Кацаров призова: „Ограничете контактите си в следващите дни. През следващите две седмици не излизайте, ако не е необходимо. Дезинфекцирайте, носете маски и се ваксинирайте. В страните, които се ваксинираха, умират по няколко души, а не по няколкостотин“.

„Ситуацията е критична. Всички сме се изправили пред една огромна заплаха, затова е нужно общо действие“. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на среща със съсловните организации. „Това е най-тежката вълна. Делта вариантът е много по-заразен и по-смъртоносен. Здравната система се справя добре засега, но следващите 2 седмици ще бъдат критични“, каза Кацаров.

„Относно тези, които са в COVID отделенията искам да им кажа, че знам колко им е трудно - физически и психически. Мога да кажа, че се гордея с тях и че съм лекар, като виждам, какво правят. Здравната система не може да се справи сама, без участието на всички нас, като граждани“, подчерта Кацаров и призова: „Ограничете контактите си в следващите дни. През следващите две седмици не излизайте, ако не е необходимо. Дезинфекцирайте, носете маски и се ваксинирайте. В страните, които се ваксинираха, умират по няколко души, а не по няколкостотин“. 

Да се пазим и да пазим другите, призова Милка Василева, председател на съсловната организация „Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи”.„Страхът се бори със знание. А то трябва да се предостави от лекари и фармацевти по достъпен и разбираем начин”, смята Сербезова. Тя смята, че Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да влезе в ролята си „в тази позакъсняла кампания”.„Без професионалисти по здравни грижи, ситуацията е много трагична”, заяви Василева. По думите й около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани. „Те обаче не достигат. Възрастните колеги се пенсионират, млади няма”, каза Василева. „Ваксинирайте се, спазвайте дистанция, бъдете отговорни към себе си”, призова тя.

„Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията. Сега забравихме обществено значими заболявания. Забравихме за ХИВ и СПИН, за хепатит, за карциномите, за сърдечносъдовите заболявания или ги сложихме на една страна. Загубихме много светли личности без време заради инфекцията, заради грешните послания, давани включително и от наши колеги”, обясни д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.„Числата са красноречиви. Над 90% от хоспитализираните пациенти са неваксинирани”, отбеляза Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.„Страхът се бори със знание. А то трябва да се предостави от лекари и фармацевти по достъпен и разбираем начин”, смята Сербезова. 

„Косвено или директно лекарите сме обвиняваме, че подаваме разнопосочни сигнали към обществото”, коментира д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.„Когато по една теза, каквато е ваксините, 99 % от колегите в световен мащаб твърдят едно и също нещо, базирано на доказателства, а само 1-2-3 % в целия свят твърдят обратното, е редно да се замислим, че тези, които са мнозинство, са правите. Не всеки, който се различава от общоприетото мнение, е Галилео Галилей на нашия век. Разликата е, че тогава Галилей е бил единственият, който е стъпил на науката и на доказателства", каза д-р Маджаров. „Никой от нас не иска да уврежда своите пациенти. Твърде далеч сме от конспиративните теории”, заяви още той.

„Видно е, че България се провали с ваксините. Не е страшно да се провалиш, страшно е да не си го признаеш. По-добрият авриант е да си признаем една грешка и да се опитаме да я поправим“, каза д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация."Посланието ми към хората, които още се колебаят е дано да не разбират по трудния начин, че няма конспирация с коронавируса", уточни още той.„Възрастните хора и тези с хронични заболявания – не се колебайте. По-добре сложете ваксина, отколкото да не я поставяте. Хората с хронични заболявания да се свържат с лекуващия си лекар и той да им даде съвет, какво да направят“, каза още той.„Аз съм се ваксинирал два пъти и всички близки около мен до един са ваксинирани. За бога, братя, ваксинирайте се“, каза д-р Хасърджиев.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега