Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кадиев: Законът за офшорките има пропуски и не работи

Кадиев: Законът за офшорките има пропуски и не работи

Две големи сделки показват, че законът за офшорките има пропуски и не работи, обясни депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев пред Нова телевизия. Според него обаче това е нормално, защото текстовете „не са преписани, а законът е измислен от нулата”.

Две големи сделки показват, че законът за офшорките има пропуски и не работи, обясни депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев пред Нова телевизия. Според него обаче това е нормално, защото текстовете „не са преписани, а законът е измислен от нулата”.

Припомняме, че миналата година Народното събрание одобри закон, чиято цел беше да бъде разкрита собствеността на офшорните компании. Предложението беше внесено от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев. "Сега обаче проектът за Карадере, зад който стои офшорна компания, както и сделката за „Булгартабак”, показват пропуски в закона", обясни Кадиев.

Той припомни, че тютюневото дружество беше продадено на компания, зад която стои офшорна компания, регистрирана в Лихтенщайн.Законът не цели забраната на дейността на офшорни компании, а да се знае кой стои зад тях, категоричен беше Кадиев. За да бъдат „запълнени пропуските”, той е изготвил предложения, които включват задължение офшорните компании със сертификати за инвестиция Клас А или Клас Б да обявяват своите собственици.Според него същите условия трябва да се отнасят и за публичните компании. Кадиев очаква съпротива именно за публичните компании, защото „има много пенсионни дружества, зад които стоят офшорки".

„Лихвените проценти за ипотечни и потребителски кредити ще зависят от формула, а не от желанието на банката”, допълни народният представител от БСП Георги Кадиев по повод промените в Закона за потребителски и ипотечни кредити. „Законът за ипотечните кредити влиза за второ четене. В него има няколко основни промени и те наистина са от тук нататък. Първата промяна е как се формира лихвения процент – плаваща част плюс фиксираща част. Има предложение плаващата част да се определя не само от индекси като СОФИБОР и ЮРИБОР, но и такива на НСИ. Втората голяма промяна е възможността за предсрочно погасяване на кредита. Всички такси за бъдещи кредити ще отпаднат. Единствената такса, която няма да отпадне, е за разглеждане на кредит”, допълни Кадиев. 

Промените в закона за потребителския кредит предвиждат разширяване на законовия обхват и по отношение на кредити под 400 лв, поради зачестяващата практика на отпускане на "бързи" кредити при неизгодни условия. „С новите текстове се забранява на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката при предоставянето на кредита. Става дума за такси и комисионни за одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление”а готвените промени за потребителски кредити", заяви депутатът от БСП. 

Народният представител коментира и взаимоотношенията между БСП и ДПС, след като се появи информация за скандал в парламентарната група на лявата партия. „Имаше доста недоволство сред колегите, но това не променя нищо. Ако искаме да покажем позиция, трябва да влезем вътре в парламентарната зала чрез гласуването си, не като се събираме в една стая. Основният спор беше за декларацията на господин Местан за ЦИК. Според мен беше некоректно да се изкарват неща от кухнята, които поставят БСП в унизителна позиция”, категоричен бе той. 

„Трудно е да се говори за БСП като монолитна по отношение на ДПС. Аз съм съгласен, че прекаляваме с репликите. Като считаме, че ДПС преяждат с власт, да направим нещо да не го правят. Никой не отговаря защо всички икономически комисии в парламента са на ДПС”, добави Кадиев. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега