Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Какви чак толкова страшни тайни се крият около атентата в Бургас?

Какви чак толкова страшни тайни се крият около атентата в Бургас?

Четири месеца след кървавата трагедия нищо не е ясно, а всякакви европейски, световни и местни полицейски величия обясняват, че информацията била толкова "чувствителна и деликатна", че още не била за ушите на обществеността. И на практика няма никакъв видим напредък по разследването.

Четири месеца след кървавата трагедия нищо не е ясно, а всякакви европейски, световни и местни полицейски величия обясняват, че информацията била толкова "чувствителна и деликатна", че още не била за ушите на обществеността. И на практика няма никакъв видим напредък по разследването, пише в. "Сега". 

Генералният секретариат на Интерпол се намира в Лион, Франция, и работи 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Там комуникацията върви на четири официални езика - английски, френски, испански и арабски, и на много други неофициални. В Интерпол членуват 190 държави. Няма организация, която да борави с повече като обем информация. Преследва своите цели упорито, с години, разполага с неограничен финансов, технически и човешки ресурс и не се спира пред нищо.

Само преди дни именно ръководителят на тази световна структура - американецът Роналд Нобъл, който я оглавява от десетина година, изненадващо обяви, че отчита "липсата на напредък в разследването по атентата в Сарафово като аномалия въпреки общите усилия на много държави".

На 18 юли т.г. бе взривен автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали в България, за да прекарат отпуската си в Слънчев бряг. При кървавата трагедия загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. Четири месеца по-късно всички световни служби не могат да открият самоличността на атентатора и неговите помощници, камо ли да разкрият кой, защо и как направи първия терористичен акт в България насочен пряко срещу чужди граждани.

И за Интерпол е абсолютно необяснимо как, след като се разполага със снимка и видео на самоубиеца-атентатор, все още няма информация за неговата самоличност. Организацията включила дори своята мрежа за информация срещу заплащане, но и чрез нея резултатът бил нулев. Ситуацията стана още по-странна, след като още същия ден след среща с вътрешния министър Цветан Цветанов шефът на Европол Роб Уенрайт обяви точно обратното - че е "много впечатлен от напредъка на българските власти в разследването на този значителен инцидент". И добави, че действията на службата били "дискретни и чувствителни" и било изключително важно да не разкрива какво се случва в рамките на това разследване.

Цветанов пък обяви, че Европол помогнала с експертизи и така се стигнало до "съществен прогрес на разследването". Какъв? Не е ясно. Пак българският вътрешен министър преди две седмици обяви, че има напредък и дори изрази убеждение, че разследването ще приключи успешно. Тогава той тържествено благодари на представителите от САЩ, Израел, Великобритания и всички европейски държави, работили по случая, както и на структурите на Европол и Интерпол. Интересно защо ли не е уведомил Интерпол за напредъка? Още повече, че Цветанов си позволи да бъде и конкретен - разкри, че "между трима и петима чужденци са помагали на атентатора от Бургас", за да извърши терористичния акт в Сарафово.

В интервю за "24 часа" той заяви: "Имаме достатъчно доказателства, събрани под ръководството на прокуратурата и следствието, както и от обмяната на данни с чуждестранните партньори. Но все още не е време за обявяване и конкретно обвинение към лица и групировки. Установили сме, че атентатът е подготвен и трениран в чужбина повече от година".

Всъщност единственото конкретно нещо, което постоянно се повтаря от МВР, е, че няма никакво българско участие в атентата. Главният секретар на МВР Калин Георгиев допълни, че България е била само платформа при извършването и че терористичният акт изцяло е подготвен и планиран зад граница. Така се елиминираха всички версии за подпомагане на терористите от българска клетка, че е имало помощници българи, че поне бомбата е направена у нас. Тези изявления също влизат в противоречие с информацията на американските служби например, които веднага след атентата обявиха, че в атентата вероятно има участие "българското крило на "Хизбула".

Един от най-авторитетните вестници "Ню Йорк таймс", позовавайки се на високопоставен американски чиновник, написа, че според американското разузнаване атентаторът е бил "активиран" и е получил инструкции да извърши терористичната атака, когато настъпи удобен момент. Всъщност на няколко пъти официални лица от Израел, САЩ и Великобритания обявиха, че атентатът е дело на "Хизбула" и Иран. Групировката и Иран обаче категорично отричат.

Премиерът Бойко Борисов на няколко пъти се въздържа да посочи "Хизбула" и Иран за автори на терористичния акт и обяви, че иска доказателства за тази теория от западните и израелските специални служби. Последният път направи това само преди дни след среща с ливанския премиер. Българските власти определено мотаят нещата, независимо от натиска от Израел, САЩ, Великобритания и др.Разследването по атентата доведе и до първото по-забележимо напрежение между президента и изпълнителната власт.

На няколко пъти Росен Плевнелиев - в България и в чужбина, се опита да обещае от името на българските власти и служби напредък и повече информация за хода на издирвателните и оперативните мероприятия. До момента това не е станало. Нещо повече. По едно време той дори стана смешен, защото обяви, че до 15 септември ще бъде дадена информация за извършителя. МВР пък му отвърна, образно казано, да си гледа работата. Тази размяна на реплики остави впечатлението, че хората около държавния глава, които са работили в различни специални служби, и то на възлови места, изобщо не смятат действията на МВР за кой знае колко компетентни.

Началникът на кабинета на Плевнелиев и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, който обяви след терористичния акт: "Не можем да приемем атентата като природно явление и да кажем "случват се такива неща" Трябва много внимателно да си отговорим на въпроса какво би трябвало да направим, за да намалим риска това да се случи отново. Пресилено е да се говори за пробив в националната ни сигурност, но трябва да се отчете, че има тежък проблем за сигурността на страната". На което вътрешният министър Цветан Цветанов отвърна, че няма тежък проблем за сигурността. Факт е, че и до този момент изобщо не се коментира проблемът с отговорността. И няма отговор на простичкия въпрос: защо на въпросната дата не е била засилена бдителността, след като се знае, че тя е проблематична за израелските граждани и че има и сигнали от израелските тайни служби, че нещо се готви в България.

Защото точно на 18 юли 1994 г. е била взривена сградата на еврейската общност в Буенос Айрес. Тогава загинаха 85 души, а стотици бяха ранени. Оттогава тази дата е сред най-рисковите за Израел. Прави впечатление, че мерките не са били затегнати дори и след като 11 дни преди атентата в Сарафово в Кипър е предотвратен замисъл за абсолютно идентичен взрив срещу израелски туристи. Кипър и България са страните, в които има силна концентрация на летуващи от Израел, особено след обтягането на отношенията на тази държава с Турция. Но всички обявиха, че никой не носи отговорност, защото можело навсякъде да се случи. Дали?

В такива шеги и закачки минава в общи линии и разследването и особено информирането на обществеността за него. Защото конкретни детайли се вадят единствено от съдебни медици? Като например, че атентаторът от бургаското летище бил "от смесен брак, от смесен произход". Това обяви наскоро в Бургас д-р Галина Милева, депутат от ГЕРБ и съдебният медик, извършил аутопсията. Мъжът не бил типичен арабин, той имал и европеидни черти. "Най-вероятно ще има и антропологична експертиза не само в България", смята тя. На практика така кашата около самоличността на терориста от Бургас стана още по-пълна.

Както и около обстоятелството, че например използваната от атентатора фалшива американска шофьорска книжка била засичана в Пловдив и преди 5 години. "България е също толкова сигурна държава, колкото е сигурно да отидеш на кино в САЩ, да се качиш на автобус в Лондон, да се качиш на влак в Испания", обяви Калин Георгиев преди време. Но пък пропусна една голяма и съществена разлика - че там само за дни бяха установени атентаторите, а пък само за седмици живите от тях получиха тежки присъди. А най-лошото е, че властта се подиграва с обществото, като си къта някакви тайни и обяснява, че хората не били подготвени да ги чуят.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега