Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Какво да правим с повредена банкнота?

Какво да правим с повредена банкнота?

БНБ задължи банките да подменят банкноти без такса.

Според статистика на БНБ над 17 милиарда лева са в обращение у нас. Броят на банкнотите, които използваме всеки ден, е 465 милиона. Най-много са 20-тачките. Най-често обаче се повреждат банкнотите от 5 и 10 лева.

Какво да правим с повредена банкнота? Най-естествената ни реакция в такъв случай би била да потърсим банка, в която да сменим парите със здрави такива. И до сега това ставаше срещу такса, която варира според банковата институция.

След множество сигнали обаче БНБ реши да сложи край на това, като прие нова наредба за контрол върху качеството на банкнотите и монетите в обращение. Според новите текстове, считано от 1 януари 2020 г., банките в страната ще бъдат задължени да заменят повредени български банкноти, без да събират такси и комисиони, предава bTV.

Важно условие е да имате 75% от площта на банкнотата. Ако разполагате с 50% или по-малко, ще получите 50% от стойността. При по-малки повреди замяната ще ви отнеме не повече от няколко минути, но в други случаи само касиерът няма да ви е от полза. Ако вследствие на наводнения или пожари имате силно увредени банкноти, тогава процедурата за замяна е доста по-дълга и изисква определени документи.

„Първо трябва да се сложат в пакет или в плик, за да може да се запази тяхната цялост. След това трябва да бъде придружена от документ - от държавен или общински орган. Това може да бъде полиция, кмет, откъдето ясно да кажат какво събитие е настъпило, че да бъде точно по този начин увредена”, обясни Стефан Цветков, главен касиер на БНБ.

Важно е да знаете, че БНБ не приема чужда валута и ако имате увредени или захабени банкноти в евро, например, трябва да потърсите съдействие от друга финансова институция.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега