Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Какво количество добавена захар вреди на здравето?

Какво количество добавена захар вреди на здравето?

Вредата от консумацията на захар е сред най-горещите теми в сферата на здравеопазването и здравословното хранене. Повечето специалисти се обединяват около становището - захарта е вредна.

Вредата от консумацията на захар е сред най-горещите теми в сферата на здравеопазването и здравословното хранене. Повечето специалисти се обединяват около становището - захарта е вредна. Но това се отнася най-вече до злоупотребата с подсладените храни и напитки. Какво е количеството, което все пак можем да консумираме?

Първо, трябва да правим известна разлика между натуралната и добавената захар. Първата влиза в състава на естествената ни храна - плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти. Втората се добавя в храните и напитките като подсладител и подобрител. Макар и в двата случая да говорим за голямо количество въглехидрати, най-опасна остава преработената захар.

Откриваме я както в сладкиши и десерти, така и в напитки, сладка, консервирани храни и други готови продукти, зърнени закуски, лакомства, плодови млека, дори в кетчупа и бургера. Добавяме я в кафето и чая, към какаото, горещия шоколад и плодовите коктейли. Оказва се, че днес хората консумират средно по 12-18 лъжици добавена захар на ден - в пъти повече от предците ни.

Злоупотребата с добавена захар води както до затлъстяване, така и до хронични заболявания, сред които диабет, високо кръвно налягане, проблеми със сърдечно-съдовата система. Причината - с натуралната храна приемаме достатъчно количество захар, която да даде гориво на тялото ни. Излишъкът се превръща в бреме и отрова за организма ни.

Скорошни изследвания на Университета в Калифорния показват обнадеждаващи резултати, че пълното изключване на добавената захар води до подобряване на здравословното състояние в рамките на 10-ина дни. Вярно е, обаче, че в днешния забързан свят е трудно да изключим напълно готовите храни.

Според Световната здравна организация, ако не е възможно да се откажем, можем да се задоволим само с ограничение на добавената захар. Максималният прием, обаче, се равнява на 100-150 калории дневно. Това означава до 5% от дневния ни прием или около 6 лъжици добавена захар на ден.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега