Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кап. Валентин Енчев: Корабът „Вера Су“ не е в добро състояние

Кап. Валентин Енчев: Корабът „Вера Су“ не е в добро състояние

През вчерашния ден екипажът напусна кораба по решение на капитана, защото беше преценено, че не е безопасно екипажът да остане там, поясни кап. Валентин Енчев.

Корабът „Вера Су“ не е в добро състояние. Той е стар, а засядането е довело до конструктивни щети по него. Чисто технически корабът има нужда от стабилизиране. Това каза за Бтв директорът на "Морска администрация - Варна" кап. Валентин Енчев. 

По думите му всякакви коментари, че корабът просто може да бъде облекчен и след това провлачен са несериозни. 

„Това е операция, която е много сериозна. Тя изисква ресурс, време да се финализират всякакви изчисления и анализи да се направят от страна на спасителната компания, така че предстоят няколко седмици, в които лично аз вярвам, че ще се случат нещата, но трябва търпение и малко помощ отгоре", каза кап. Енчев. 

През вчерашния ден екипажът напусна кораба по решение на капитана, защото беше преценено, че не е безопасно екипажът да остане там, поясни той. 

Впоследствие е била проведена кореспонденция с корабособственика и е било потвърдено от него, че при първа възможност екипаж ще бъде качен, но времето в момента не го позволява, поясни още директорът на "Морска администрация - Варна".

„От наша страна беше гарантирано веднага, че ние имаме възможност да съдействаме чрез екипаж на кораба с цел да осигурим и опазим неговата безопасност в следващите дни, както и опазване на околната среда. Има готовност и от двете страни за съдействие, но изчакваме времето да се подобри. В тази сложна ситуация с кораба и технически, и правно корабособственикът не е обявил, че изоставя кораба си. Фактът на изоставянето се дължи на това, че капитанът вижда невъзможност екипажът да остане.Ние нямаме желание да се разпореждаме с кораба освен в случая, когато трябва да си опазим крайбрежието. Това е наше право, наше задължение", каза още кап. Енчев. 

Той не смята, че ще се стигне до момент, в който ще има спор кой ще се качи на кораба. 

"Важното е, че има добра комуникация и двете страни декларират готовност. Вчера е декларирана от страна на министерството, че ние можем да съдействаме, включително и с екипаж. Трябва да следим метеорологичната обстановка и възможността да започнем работа по кораба", обясни директорът на "Морска администрация - Варна". 

Екипи на няколко институции следят състоянието на кораба. Всичко обаче зависи от това какво ще бъде времето.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега