Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Катрапелов, който уби дете на пътя, остава под домашен арест

Катрапелов, който уби дете на пътя, остава под домашен арест

Апелативен съд Бургас не уважи жалбата на Даниел Катрапелов срещу наложената му от Окръжен съд Бургас мярка за неотклонение домашен арест. Той е обвиняем по досъдебно производство за това, че на 02.05.2015 г. на булевард в гр. Бургас, до изхода на бензиностанция, в посока центъра на града, при управелние на личния си автомобил „БМВ 320“, нарушавайки правилата за движение по Закона за движение по пътищата, допуснал пътнотранспортно произшествие, като с деянието по непредпазливост причинил смъртта на 8-годишно момче от гр. Бургас.

Апелативен съд Бургас не уважи жалбатана Даниел Катрапелов срещу наложената му от Окръжен съд Бургас мярка занеотклонение домашен арест. Той е обвиняем по досъдебно производство за това,че на 02.05.2015 г. на булевард в гр. Бургас, до изхода на бензиностанция, впосока центъра на града, при управелние на личния си автомобил „БМВ 320“,нарушавайки правилата за движение по Закона за движение по пътищата, допусналпътнотранспортно произшествие, като с деянието по непредпазливост причинилсмъртта на 8-годишно момче от гр. Бургас.            

Въззивнотодело е образувано по жалба на Катрапелов и неговия защитник срещу определениетона Окръжен съд Бургас от 08.05.2015 г., с което е поставен под домашен арест. Снея се иска на обвиняемия да се вземе по-лека мярка за процесуална принуда илиизобщо да не бъде налагана. Според пълномощника му такава не е необходима, тъйкато подзащитният му не е употребил алкохол, нито друго забранено вещество, тойе 20-годишен студен,  има добрихарактеристични данни и няма данни да е извършвал престъпления. Защитникъттвърди, че освен бягството на Катрапелов от местопрестъплението, няма другоквалифициращо деянието обстоятелство.

Адвокатътоспорва наличието на обосновано предположение той да е извършил престъпление,тъй като не било установено, дали е видял пострадалото момче, а то е пресяклоулицата на забранено за това място при наличие на двойна мантинела. Защитникътзаяви, че няма опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго деяние,тъй като има адресни регистрации в Бургас и в София, където учи. Представенатаот висшето учебно заведение служебна бележка показвала, че му предстоятпоследни изпити и дипломиране. Пълномощникът обясни, че Катрапелов трябва далекува преживения стрес и потвърди това с медицински документ.            

Представителятна Апелативна прокуратура Бургас оспори жалбата като неоснователна. Прокурорътпосочи, че разследващите са извършили множество процесуални действия, които самотивирали първата инстанция да приеме, че обвиняемият е извършил тежкопрестъпление като при управление на автомобил е причинил смъртта на 8-годишномомче.            

Държавниятобвинител пледира да не се цени твърдяната от защитата липса на обоснованопредположение за авторство на деянието, за което е привлечен да отговаряКатрапелов. За наличието на реална опасност той да се укрие или да извършидруго престъпление, показвало поведението му след деянието, когато е избягал отместопроизшествието. Прокурорът поиска съдът да приеме изводите на Окръжен съдБургас, че младежът е възприел тежкото състояние на пострадалия и факта, че едете, и въпреки това е избягал. Прокурорът поиска още съдът да не надценявасоциалната ангажираност на младежа, тъй като тя не му е оказала възпиращ ефектслед извършване на деянието.           

Апелативенсъд Бургас след като се запозна с жалбата и с мотивите на атакувания съдебенакт, и като изслуша страните, намери искането за неоснователно. Съдът потвърдиопределението на Окръжен съд Бургас, с което на Катрапелов е взета мярка занеотклонение домашен арест. Вмотивите си съдът посочи, че споделя извода на първата инстанция за наличие наобосновано предположение, че младежът е автор на деянието, за което е привлеченда отговаря. Въззивният съд посочва, че при вземане на първоначална мярка занеотклонение не се изисква наличие на достатъчно категорични и непротиворечивидоказателства за вина, а само на индиция за това.

Навторо място Апелативен съд Бургас приема, че съществува опасност от укриване наобвиняемия и тя се извежда от конкретните му действия непосредствено следпътнотранспортното произшествие - той спира автомобила си, слиза от него иотива до пострадалото дете, вижда го как е ранено изключително тежко, и веднагаслед това се връща в колата и отпътува. Тези действия според въззивния съдразкриват намерението на Катрапелов да се отклони от наказателно преследване.

Апелативенсъд Бургас обаче не се съгласи с извода на първата инстанция за наличие нареална опасност Катрапелов да извърши друго престъпление, и то срещуправосъдието като манипулира доказателства. Същевременно съдебният съставотчете, че за вмененото му деяние са предвидени изключително тежки наказания –лишаване от свобода от 3 до 10 години и лишаване от право да управлява моторнопревозно средство. Вероятността те да бъдат понесени, може да мотивираобвиняемия към поведение, което да затрудни и забави разследването, смятатвъззивните съдии.

Апелативенсъд Бургас коментира и социалната ангажираност на Катрапелов като студент, накоято акцентира защитникът му. Според въззивния състав тя не може да послужикато основание за по-лека мярка за неотклонение от домашен арест, тъй като стази се ограничава придвижването на лицето по своя воля извън жилището му безразрешение на прокурор. Препятстването да посещава университетски занятия и дасе дипломира, не са основание за вземане на по-лека мярка за неотклонение,защото той може да прави това с разрешение на наблюдаващия досъдебнотопроизводство прокурор. Определениетона Апелативен съд Бургас не подлежи на обжалване и протест.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега