Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кирилов: Очаква се масовата ваксинация да започне в средата на март или април

Кирилов: Очаква се масовата ваксинация да започне в средата на март или април

Възможно е тази година да имаме над 2 млн. ваксинирани.

През февруари се очакват нови 83 хил. дози от ваксините на Пфайзер и Модерна. По предварителен разчет, през март страната ни ще получи 104 хил. дози. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг тази сутрин.

Той посочи, че в края на седмицата се очаква и одобрение на препарата на Астра Зенека, от който България е заръчала най-голям брой дози. Ако то е положително, доставките ще започнат през февруари. В общия случай, при одобрени 5 препарата до средата на годината, разчетите на здравните власти показват възможност за имунизиране на над 2.5 млн. души до средата на годината.

"Кога ще може да започне масовата ваксинация на населението в България зависи изцяло от това кога ваксините ще получат разрешение за употреба и кога компаниите ще започнат доставките. Очакванията са все пак стартът да може да бъде даден в средата на март или април", посочи още Кирилов.

Кирилов бе категоричен, че няма как да се поръча ваксина, която не е одобрена за употреба в Европейския съюз. Към днешна дата Русия вече е стартирала процедура по одобрение на препарата си за приложение в ЕС.

Аденовирусната ваксина на Джонсън и Джонсън е четвъртият препарат, който предстои да бъде одобрен за приложение в Европа. По думите на Кирилов, става дума за ваксина, подобна на тази на Астра Зенека. Към момента обаче все още не са публикувани докладите за клиничните изпитания. Тоест, нямаме информация дали ще се прилага с една или две дози, както и кога ще бъде първата доставка от препарата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега